Нетанјаху: Имамо пола тоне тајних иранских докумената, докази да су хтели нуклеарно оружје

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху изјавио је да је његова влада дошла до "пола тоне" тајних иранских докумената који показују да је Техеран имао програм нуклеарног наоружања. Ирански министар спољних послова Мухамед Џавад Зариф изјавио је да су то "старе оптужбе", којима се у прошлости бавила Међународна агенција за атомску енергију. Могерини: Нетанјаху није доказао да Иран крши споразум.

Бенјамин Нетанјаху је те документе назвао "великим обавештајним достигнућем", те истакао да она показују да је Иран лагао у вези са својим нуклеарним амбицијама пре него што је 2015. године потписао такозвани нуклеарни споразум са светским силама, преноси АП.

Иначе, Иран негира да је икада тежио да се снадбе нуклеарним оружјем.

Нетанјаху је, у телевизијском обраћању, рекао да је Израел недавно открио 55.000 докумената и 183 компакт-дискова са информацијама из иранских "нуклеарних архива".

Говорећи на енглеском, можда имајући у виду и међународну јавност, израелски премијер је рекао да је тај материјал пун окривљујућих доказа који показују да је ирански програм, под називом "Пројекат Амад", имао за циљ развијање нуклеарног оружја.

Нетанјаху је изјавио да је разговарао са лидерима Француске и Немачке и поручио да ће Израел послати стручњаке како би поделио с тим земљама своје обавештајне податке о наводним нуклеарним амбицијама Ирана.

Канцеларија израелског премијера наводи и да је Нетанијаху разговарао о документима израелске обавештајне службе и са руским председником Владимиром Путином, пренео је Ројтерс.

Амерички председник Доналд Трамп оценио је да представљање докумената доказује да је Иран лагао о својим нуклеарним амбицијама, и да и други недавни догађаји показују да је био "100 одсто" у праву када је реч о Ирану.

Трамп је, међутим, одбио да каже да ли ће повући САД из нуклеарног споразума са Ираном, али је додао да би и даље могао, уколико се САД повуку, да преговара о "правом споразуму".

Зариф: Старе оптужбе, којима се већ бавила ИАЕА

Ирански министар спољних послова Мухамед Џавад Зариф изјавио је да су оптужбе Израела о нуклеарним амбицијама Техерана "старе оптужбе", којима се у прошлости бавила Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА).

"Председник (САД Доналд) Трамп скаче на изношење старих тврдњи, којима се већ бавила ИАЕА, како би поништио споразум. Баш згодно", навео је Зариф на свом налогу на Твитеру.

Шеф иранске дипломатије приметио је да су обавештајни подаци о наводним нуклеарним амбицијама Ирана објављени уочи 12. маја, када би Трамп требало да донесе одлуку о томе да ли ће се повући из нуклеарног споразума са Ираном, пренео је Ројтерс.

Иранска државна новинска агенција ИРНА наводи да је Нетанјаху "познат по смешним представама", док је полузванична новинска агенција Фарс, за коју се верује да је блиска Револуционарној гарди, одбацила говор израелског премијера као "пропагандни шоу", пренео је АП.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се