Свет ишчекује сусрет Кима и Муна, Кореје на прагу нове странице историје

Броје се последњи сати пред историјски сусрет лидера Јужне и Северне Кореје. Састаће се сутра, трећи пут у историји, а први пут у последњих 11 година. Све је спремно, зна се сваки детаљ посете у демилитаризованој зони и причаће о денуклеаризацији и обезбеђивању трајног мира.

Када Ким Џонг Ун пређе црту војног разграничења, биће први севернокорејски лидер који је стао на тло Јужне Кореје још од окончања ратних сукоба средином педесетих година прошлог века.

На самит води деветочлану делегацију у којој је и његова сестра, блиска сарадница, која га је заступала на Зимским олимпијским играма.

"Састав делегације Северне Кореје показује да ће важно место имати питања денуклеаризације, постизања трајног мира и смањење напетости између Северне и Јужне Кореје", указује Им Џонг Сеок, шеф Кабинета председника Јужне Кореје.

За разлику од претходних сусрета, у Кућу мира ући ће заједно. Промењен је намештај – један од другог биће удаљени два метра и 18 милиметара, што симболизује годину одржавања самита.

Као симбол мира и напретка, засадиће дрво бора на линији демаркације, а користиће земљу и воду из обе Кореје.

Следе изјаве, а затим вечера која ће бити послужена у посуђу из оба дела Корејског полуострва.

"Обојица очекују конкретне резултате. За Јужну Кореју је најважније обезбеђивање трајног мира, за Северну Кореју ублажавање и укидање санкција", напомиње Ерик Талмаџ из агенције АП.

Историјски догађај пратиће 2.800 медијских радника, у главном прес-центру у предграђу Сеула. Велики број становника Јужне Кореје прекинуће свакодневне активности због догађаја за историју.

"Моја генерација је због политичког хаоса много пропатила, надам се да нове генерације неће то доживети", каже један грађанин.

Самит у Кући мира увод је у још један, од кога свет много очекује. Доналд Трамп разматра три или четири датума и пет локација за сусрет са севернокорејским лидером, мада каже да је и даље неизвесно да ли ће га бити.

Амерички обавештајци прикупљају све информације о Киму, како би направили његов профил и са свим детаљима упознали америчког председника, као што то увек чине уочи важних преговора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи