Изазов за америчке обавештајце – састављају профил Ким Џонг Уна

Амерички обавештајни експерти суочавају се са великим изазовом, покушавајући да саставе профил лидера Северне Кореје Ким Џонг Уна о којем 'много' зна само мали број људи, наводи Ројтерс.

У складу са дугогодишњом традицијом "наоружавања" америчког председника политичким и психолошким досијеима уочи важних преговора, владини аналитичари у тој земљи прикупљају сваку нову информацију о Киму и спајају са свим оним што им је већ познато како би направили процене пред састанак између америчког председника Доналда Трампа и Кима који се очекује крајем маја или почетком јуна.

Како Ројтерс наводи, стручњаци ће се великим делом ослонити на утиске које је са собом донео директор ЦИА Мајк Помпео, који је пре неколико недеља постао први званичник Трампове администрације који је упознао Кима.

Трампов избор за новог државног секретара, Помпео, вратио се из Пјонгјанга описујући Кима приватно као "паметног типа, који ради свој домаћи" пред састанке, рекао је један неименовани званичник.

Кимов профил садржаће и све обавештајне податке који су прикупљани у прошлости, а које су достављали сви који су долазили са њим у контакт, попут бивше кошаркашке звездe Дениса Родмана, који је неколико пута био у Пјонгјангу и сретао се са Кимом, или јужнокорејских изасланика, рекли су Ројтерсу званичници који су говорили анонимно.

Сви ти подаци имају за сврху да америчкој влади омогуће стварање поверљивог документа о Кимовом понашању, мотивима, личности, стилу лидерства, а како би Трамп и његови помоћници развили стратегију пред прво суочавање у историји између неког америчког и севернокорејског лидера.

Неименовани званичник Беле куће одбио је да потврди било какве детаље о том покушају бољег схватања Кима, осим што је рекао да "постоји чврсто настојање у напору владе да се припреми за председнички самит".

Упркос свим тим напорима, директне информације о Киму остају ограничене, наводи агенција.

Како је описао један амерички званичник упознат са покушајима да се Кимов профил састави, то је "црна кутија", посебно узевши у обзир минималан број шпијуна и обавештајаца који се налазе на терену или потешкоћа у сајбер шпијунажи, у земљи у којој је коришћење интернета минимално, преноси британска агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи