СБ УН о Сирији: Опречне поруке Русије и Запада, Кина позива на уздржаност

Антонио Гутерес је на седници Савета безбедности упозорио да је ситуација на Блиском истоку до те мере хаотична да је постала претња по глобални мир. Амбасадор Русије при УН Василиј Небензја сматра да су САД, Британија и Француска заинтересоване само за рушење сиријске владе и обуздавање Русије, док Ники Хејли тврди да су сиријске власти "у најмање 50 случајева користиле хемијско оружје".

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес обратио се Савету безбедности поводом ситуације у Сирији и позвао све земље да "делују одговорно у овим опасним околностима".

"Растуће тензије и немогућност постизања компромиса у успостављању механизма одговорности прете да доведу до војне ескалације пуних размера", рекао је Гутерес у обраћању 15-чланом Савету.

Први човек светске организације истакао је да је Блиски исток "у опасности" и да је ситуација до те мере хаотична да је постала претња по глобални мир.

"Истовремено се води неколико сукоба који су на различите начине повезани. Нема војног решења овог конфликта", рекао је Гутерес.

Русија је, иначе, уз подршку Кине и Боливије, затражила да се генерални секретар УН обрати Савету безбедности.

Руски амбасадор у УН Василиј Небензја је оптужио САД, Британију и Француску да им је једини циљ да сруше сиријски владу и обуздају Русију.

"Настављамо да пратимо опасне војне припреме за нелегални акт силе против једне суверене државе, што би представљало кршење међународног права. Позивамо руководство тих земаља да неодложно то поново размотре", поручио је Небензја.

Амбасадорка САД при Уједињеним нацијама Ники Хејли рекла је да Доналд Трамп још није донео одлуку о могућим нападима на Сирију.

"Наш председник још није донео одлуку о могућој акцији у Сирији. Али уколико САД и наши савезници одлуче да делују у Сирији, то ће бити у одбрану принципа око којег се сви слажемо", рекла је Хејлијева.

Хејлијева тврди да су сиријске власти "у најмање 50 случајева користиле хемијско оружје".

Амбасадорка САД при УН одмах после седнице Савета безбедности одлази у Вашингтон на консултације.

"Сиријска влада је дошла до тачке од које нема повратка, а свет мора да пружи јединствен и чврст одговор", поручио је француски амбасадор при УН Франсоа Делатр, док је кинески амбасадор при УН рекао да је цео свет у страху од избијања новог рата и позвао на уздржаност.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се