Макрон и Путин разговарали о Сирији

Француски председник Емануел Макрон разговарао је телефоном са председником Русије Владимиром Путином, и том приликом изразио забринутост због погоршања ситуације у Сирији.

Емануел Макрон је током разговора са Владимиром Путином позвао на интензивнији дијалог Париза и Москве, саопштено је из Макроновог кабинета.

"Председник Француске позвао је на одржавање и интензивирање дијалога с Русијом како би се у Сирију вратили мир и стабилност", наводи се у саопштењу Јелисејске палате, преноси Ројтерс.

Макрон, који је јуче изјавио да Француска има доказ да је сиријска влада користила хемијско оружје у нападу прошле недеље, у разговору с Путином изразио је и жаљење јер је Русија употребила вето у Савету безбедности УН и "тиме спречила јединствен и чврст одговор" УН после наводног хемијског напада у Источној Гути, закључује се у саопштењу, наводе француски медији.

О телефонском разговору Макрона и Путина известио је и Кремљ, који је саопштио да су два председника наложила својим министрима одбране и спољних послова да одржавају блиске контакте како би се ублажиле тензије у Сирији, преноси Тас.

"Две стране су наставиле да размењују ставове о тренутној ситуацији у Сирији која је ескалирала након тврдњи о наводној употреби хемијског оружја у граду Думи", наводи се у саопштењу Кремља.

Путин је у разговору, наводи се у саопштењу, позвао на спровођење темељне и непристрасне истраге о инциденту у сиријском граду Думи, и на избегавање неоснованих оптужби против било кога док се истрага не заврши.

"Најважније је уздржати се од несмотрених и опасних корака који би представљали грубо кршење Повеље УН и имали непредвидиве последице", саопштио је Кремљ.

Додаје, да су председници Русије и Француске поздравили су одлуку о слању мисије Организације за забрану хемијског оружја у Сирију, а разговарали су и о могућој билатералној сарадњи у пружању помоћи у раду те мисије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво