Форин офис: Нисмо тврдили да је "новичок" стигао из Русије

Министарство спољних послова Велике Британије негирало је да је тврдило да је нервни агенс "новичок", који је коришћен за тровање бившег двоструког шпијуна Сергеја Скрипаља, потекао директно из Русије. Британска делегација у Организацији за забрану хемијског оружја одбацила је руски предлог за заједничку британско-руску истрагу о тровању Скрипаља.

"Наши стручњаци су прецизно идентификовали нервни агенс 'новичок'. Није наша одговорност и никада није ни била да потврђујемо порекло агенса", објавио је Форин офис на свом Твитер налогу.

У наредном твиту Форин офис је навео да је процена Владе од самог почетка била јасна, као и да је хемијска анализа кључни део Владине процене.

Иначе, британска делегација у Организацији за забрану хемијског оружја одбацила је руски предлог за заједничку британско-руску истрагу о тровању бившег руског шпијуна Сергеја Скрипаља.  

"То је диверзиона тактика, направљана да се новим дезинформацијама избегну питања на која руске власти морају да одговоре", наведено је на Твитеру британске делегације, који је предлог назвао "перверзним". 

Директор руске Спољне обавештајне службе (СВР) Сергеј Наришкин изјавио је раније данас да је тровање бившег двоструког агента Сергеја Скрипаља у Енглеској било чин провокације америчких и британских обавештајних служби, пренео је Ројтерс.

"Чак и у случају Скрипаљ, гротескној провокацији коју су сурово припремиле америчке и британске обавештајне службе, неке од европских влада не следе слепо Лондон и Вашингтон већ уместо тога бирају да пажљиво утврде шта се ту десило", рекао је Наришкин.

Он је казао и да је на основу акција које против Русије предузима Вашингтон могуће да почне да се говори о повратку у еру Хладног рата.

"Вашингтон је постао опседнут борбом против непостојеће, такозване руске претње. Ово је достигло такве размере и попримило тако апсурдне карактеристике да је могуће говорити о повратку у мрачно доба Хладног рата", навео је Наришкин у говору на безбедносној конференцији у Москви.

Британска влада оптужила је Москву да стоји иза хемијског напада на шпијуна Сергеја Скрипаља и његову ћерку, који су отровани 4. марта у Солсберију у јужној Енглеској. 

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се