Две жртве талачке кризе у Француској, нападач убијен

Полиција убила мушкарца који је задржао таоце у супермаркету на југозападу Француске, тврдећи да припада Исламској држави. Током талачке кризе, он је убио две особе и захтевао ослобађање из затвора Салаха Абдеслама, осумњиченог за терористичке нападе у Паризу у новембру 2015. године. Претходно је убио једну особу у оближњем граду Каркасон. Шеснаест особа је рањено. Исламска држава преузела одговорност за нападе.

20.50 – Полиција је ухапсила жену која је била блиска са нападачем Редуаном Лакдимом, који је безбедносним службама био познат због веза са радикалним исламом.

19.20 – Француски председник Емануел Макрон је навео да је живот изгубило троје људи а рањено 16. Снаге безбедности још проверавају да ли Исламска држава заиста стоји иза напада. Желим вечерас да кажем нацији да сам апсолутно решен да предводим ову борбу, рекао је Макрон. 

17.30 – Француски министар унутрашњих послова похвалио је херојство полицајца који је понудио себе у замену за таоце.

16.25 – Исламска држава преузела одговорност за нападе у градовима Треб и Каркасон.

14.50 – Полиција убила нападача, јавља АФП.

13.40 – Нападач тражи ослобађање Салаха Абдеслама, осумњиченог за терористичке нападе у Паризу у новембру 2015. године.

13.05 – Све доступне информације упућују на закључак да је талачка ситуација "терористички акт", рекао француски премијер Едуар Филип.

12.35 – Таоци су ослобођени, а нападач се налази само са једним полицајцем у супермаркету, рекао је градоначелник Треба.

12.10 – У талачкој кризи има две жртве, рекао градоначелник Треба, али није прецизирао да ли је реч о повређенима или убијенима, преноси Ројтерс француске медије.

Француски министар унутрашњих послова Жерар Коломб објавио је да је убијен отмичар који је у супермаркету у граду Треб на југозападу Француске убио две особе и ранио више њих.

Регионални представник француског полицијског синдиката СГП Бруно Бартосети претходно је изјавио за Ројтерс да је отмичар, за којег медији наводе да је мароканског порекла и одраније познат полицији, претходно пуцњем у главу убио неидентификовану особу у оближњем граду Каркасон.

Неидентификовани извор Ројтерса из француске полиције рекао је да је отмичар убијен приликом упада полицајаца у супермаркет у Требу, при чему су рањена двојица припадника полиције.

Агенција наводи да се Треб и Каркасон налазе на око 20 минута вожње и да је ТВ БФМ објавила да је у том другом граду мушкарац убио једну особу и ранио другу, а потом украо аутомобил.

"Све указује на тероризам"

Француске власти оба случаја третирају као тероризам.

"Све указује да је заиста у току терористички напад", рекао је председник Француске Емануел Макрон новинарима на самиту лидера ЕУ у Бриселу.

Исламска држава је путем саопштења објављеног на интернету преузела одговорност за убиство троје људи у француским градовима Каркасон и Треб, не дајући доказе за ту тврдњу. 

Ројтерс је, позивајући се на француску полицију, објавио да је у талачкој кризи двоје људи убијено, а троје рањено, при чему је једна особа у тешком стању, док је АП јавио да је двоје убијено и десетак људи рањено.

Отмичар је тражио ослобађање из затвора Салаха Абдеслама, исламисте који је осумњичен за терористички напад у Паризу у новембру 2015, када је убијено око 130 људи.

Градоначелник Ерик Менаси изјавио је да је отмичар у супермаркету био остао сам са полицајцем, док су други таоци ослобођени. АП наводи да је нападач претходно пуцао и ранио полицајца који се налазио у близини.

Менаси је, како преноси Ројтерс, рекао за ТВ ЛЦИ да је мушкарац улетео у продавницу вичући "Алаху-екбер, све ћу вас побити" и отео неколико људи.

Тужилаштво надлежно за тероризам покренуло је истрагу.

Поводом напада, председник Републике Србије Александар Вучић упутио је писмо саучешћа председнику Републике Француске Емануелу Макрону.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво