"Треба нам неко попут Поароа за случај Скрипаља"

Руски амбасадор у Лондону Александар Јаковенко каже да је напад нервном супстанцом на бившег двоструког шпијуна у Британији мистерија коју треба да проучава неко попут измишљеног детектива Херкула Поароа. Британски савет по наређењу руског Министарства спољних послова обуставио рад у Русији.

Александар Јаковенко је тако одговорио на новинарско питање да ли Русија инцидент са тровањем Сергеја Скрипаља сматра шалом, будући да је руска амбасада на Твитеру написала да је "без доказа о томе шта се десило, детектив из романа Агате Кристи, Поаро потребан у Солсберију", преноси Ројтерс.

Према његовим речима, руска амбасада нема ниједну информацију, јер је истрага поверљива.

"Не знамо мотив британске владе јер они кажу да је случај веома компликован. Треба нам мудрост особе попут Поароа да га истражи", рекао је Јаковенко.

Навео је и да Велика Британија има историју кршења међународног права и да јој се не може веровати, преноси АП.

"Не можете узети британске оптужбе здраво за готово. Историја је показала да се британски ставови морају доказати. Захтевамо потпуну транспарентност истраге уз пуну сарадњу са Русијом и Организацијом за забрану хемијског оружја", рекао је руски амбасадор.

Британски савет у Русији обуставио рад

У међувремену је руско Министарство спољних послова наредило Британском савету да обустави активности у Русији.

"Британски савет је отказао све заказане програме и догађаје. Дубоко жалимо због тога, захвални смо на вашем разумевању", наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс.

Британски савет је институција која промовише британску културу у иностранству, а у Москви је радила од 1959. године.

Како је агенција АП прошле недеље известила, Русија је саопштила да протерује двадесет троје британских дипломата, као одговор на претходно протеривање двадесет троје руских дипломата из Британије.

Министарство спољних послова Русије је британским дипломатама наредило да напусте Русију у року од недељу дана и истакло да руска влада може да предузме даље мере ако Британија буде предузела још неки непријатељски корак према Русији.

Како су агенције тада пренеле, руска влада одлучила је и да затвори Британски савет у Русији и да затвори британски конзулат у Санкт Петербургу.

Британска премијерка Терезе Меј претходно је донела одлуку о протеривању двадесет троје руских дипломата из Британије, а британско министарство спољних послова оптужило је руског председника Владимира Путина да је лично наредио тровање контрашпијуна Сергеја Скрипља у Британији, што је Путинов портпарол енергично негирао.

Скрипаљ и његова ћерка Јулија и даље се налазе у критичном стању после тровања нервним агенсом, 4. марта.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи