Лавров: Русија ће ускоро протерати британске дипломате

Русија ће ускоро протерати британске дипломате као одговор на британску одлуку да протерају 23 руских дипломата након тровања бившег двоструког шпијуна Сергеја Скрипаља нервним агенсом, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

"Апсолутно. Ускоро", рекао је Сергеј Лавров, пренео је Ројтерс позивајући се на РИА Новости.

Лавров је истакао да су британске оптужбе да је Русија умешана у напад неприхватљиве.

Амбасада Русије у Лондону навела је јуче да сматра непријатељским актом протеривање руских дипломата, што је Британија учинила након тровања бившег руског шпијуна Сергеја Скрипаља и његове кћерке у Солсберију прошле седмице.

"Ми сматрамо ово непријатељским актом, који је потпуно неприхватљив, неоправдан и кратковид", наведено је у саопштењу руске амбасаде, пренео је Ројтерс.

У саопштењу се наводи и да су погоршање односа између Русије и Велике Британије у овом тренутку апсолутно одговорни актуелни британски политички лидери.

Британска премијерка Тереза Меј претходно је најавила да ће протерати 23 руских дипломата, а након напада нервним агенсом на бившег руског шпијуна Сергеја Скрипаља и његову ћерку.

Захарова: Оптужбе Терезе Меј за тровање Скрипаља су луде

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова описала је као луде оптужбе британске премијерке Терезе Меј да је Русија крива за напад нервним агенсом на бившег шпијуна Сергеја Скрипаља.

Марија Захарова је, такође, истакла да Москва ради на контрамерама након што је Британија одлучила да протера 23 руских дипломата, због случаја тровања Скрипаља и његове ћерке, преноси Ројтерс.

Захарова је на редовном састанку са новинарима рекла да жели да прокоментарише "изјаве које је изнела премијерка Британије у парламенту са потпуно лудим оптужбама према Руској Федерацији, нашој читавој држави, целом нашем народу".

Пошто је Британија "изнела непријатељске кораке према Русији", Захарова је навела да Русија "планира да изнесе реципрочне кораке".

"Без сумње... На њима се тренутно ради и биће усвојени у блиској будућности", рекла је Захарова.

Захарова је, како се наводи, оптужила Британију да одбија да сарађује са Москвом у истрази тог случаја.

"Екстремно смо забринути због тога што се десило пре неколико дана на територији Британије, ми са великим интересом посматрамо све информације које добијамо о употреби хемијског оружја на британској територији", рекла је Захарова, али нагласила да "Британија одбија да достави било какве чињеничне информације о овом случају."

"Нема помена о, на пример, достављању Русији узорака супстанце која је пронађена на месту злочина. Још једном могу да потврдим, Британија Русији није доставила никакве информације, никакве детаље који би могли да бар мало осветле ситуацију", истакла је Захарова.

Скрипаљ (66) и његова кћерка Јулија (33) нађени су у бесвесном стању 4. марта на клупи у енглеском граду Солсберију и од тада се налазе у болници, а у критичном стању је и полицајац који се нашао на лицу места када су они пронађени.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се