Савет безбедности, полемика руског и америчког амбасадора око случаја Скрипаљ

Најмоћније тело Уједињених нација, Савет безбедности, заседа у Њујорку на захтев Велике Британије како би се изнели детаљи у вези са тровањем бившег руског шпијуна Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије. САД оптужују Москву да је одговорна за напад, што Русија одлучно демантује.

Амбасадорка САД при Уједињеним нацијама Ники Хејли рекла је да САД верују да је Русија одговорна за напад нервним агенсом на Сергеја Скрипаља и његову кћерку Јулију.

"САД верују да је Русија одговорна за напад на двоје људи у Уједињеном Краљевству војним нервним агенсом", рекла је Хејлијева на ванредној седници Савета безбедности, сазваној на захтев Лондона.

Позвала је Савет безбедности да реагује и додала да Русија "мора да одговара" за своје акције.

"Ако не предузмемо хитне, конкретне мере у вези са тиме сада, Солзбери неће бити последње место у коме ћемо видети употребу хемијског оружја", рекла је Хејлијева.

Амбасадор Русије при УН Василиј Небензја узвратио је да у Русији никад нису спровођени пројекти под именом "новичок".

Тај нервни агенс који је коришћен у нападу на Сергеја Скрипаља и његову кћерку можда је произведен на другом месту - на пример Уједињеном Краљевству, рекао је Небензја.

Према његовим речима, нервни агенс вероватно потиче из земаља "које су доста радиле на таквим супстанцама 90-их година, укључујући Уједињено Краљевство", преноси Тас.

Британски званичници тврде да су Скрипаљ и његова кћерка отровани нервним агенсом "новичок", који зматрају "совјетским изумом".

Небензја је предложио да Савет безбедности изда саопштење у којем подржава истрагу о случају Скрипаљ, на основу Конвенције о забрани хемијског оружја, наводи Тас.

Он је такође истакао да Русија није одговорна за напад на Скрипаља, рекавши да је Москва спремна за заједничку истрагу тог напада са Великом Британијом.

Небензја је такође затражио материјалне доказе о случају тровања Скрипаља и његове кћерке. 

Скрипаљ је са својом кћерком пронађен без свести недалеко од трговинског центра у британском Солзберију, откада се налазе у критичном стању. 

СБ заседа на захтев Велике Британије која је затражила ванредну седницу да би, како је саопштено у Лондону, земље чланице обавестила о новим детаљима у вези са истрагом око тровања Скрипаља.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво