Вође ЕТА планирају расформирање организације

Лидери баскијске терористичке групе ЕТА затражили су од чланова да гласају о плану за њено потпуно распуштање до лета, објавио је лист "Гара".

У саопштењу лидери ЕТА нису употребили речи "расформирање" или "нестанак", већ о "крају циклуса".

Након што је за 43 године убијено 829 људи, повређено на стотине, а већина преосталих чланова групе завршила иза решетака, примирје 2011. године ефикасно је окончало њене оружане активности.

Наступила је нова друштвена реалност и ЕТА признаје да постаје све ирелевантнији актер у баскијском друштву, пише Ел Паис.

"Крај циклуса је све видљивији и као резултат одлука које смо донели, он се већ углавном догодио. Крај политичко-војне стратегије сигнализирао је почетак краја циклуса организације", наводи се у саопштењу.

Сада је време, додају, да се затвори ера оружаног конфликта (...) и сва снага усмери на политички процес.

После вишемесечне интерне дебате, о расформирању групе морају да гласају њени чланови од којих већина (302) служе затворске казне док су остали у програму социјалне реинтеграције, а још неколико десетина живи изван Шпаније на непознатим локацијама.

У документу се јасно каже да ЕТА не жали због своје прошлости и да се неће одрећи својих дела, иако остаје остворена за самокритику.

Ако се предлог о расформирању прихвати, "ЕТА више неће постојати", наводи Гара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво