Израел напао иранске положаје у Сирији, оборен Ф-16

Израелска војска је саопштила да је спровела "напад великог обима" на иранске мете у Сирији, након што је оборила ирански дрон који је ушао у Израел. ПВО из Сирије оборио је израелски борбени авион Ф-16, који се срушио на северу Израела.

У саопштењу војске наводи се да су израелски авиони погодили 12 мета, укључујући три батерије противваздушне одбране и четири иранске мете које су део војног постројења те земље у Сирији.

Додаје се да су током напада испаљене противваздушне ракете ка Израелу, након чега су се укључили аларми који су могли да се чују на северу Израела.

Изреалска војска претходно је саопштила да је оборила ирански дрон, који је ушао у земљу, и да је гађала иранске мете у Сирији, које су га лансирале.

У саопштењу се наводи да су се израелски авиони суочили са јаком противвазудушном одбраном из Сирије, која је принудила израелске пилоте да напусте авион Ф-16, који се срушио на северу Израела.

Повређени пилоти су евакуисани у болницу. На северу Израела огласиле су се сирене као резултат напада из Сирије.

Израелски авион Ф-16 погодила је сиријска противавионска ракета, јавио је Ројтерс, позивајући се на неименованог израелског званичника.

Експлозије су могле да се чују у региону у Либану, у близини сиријске границе.

Сиријска државна телевизија цитирала је војног званичника, који је рекао да су сиријске одбрамбене снаге погодиле више од једног израелског авиона, преноси АП.

Међутим, израелска војска је саопштила да је само један авион оштећен док је био на мисији да погоди "иранску инсталацију", која је лансирала дрон из Сирије чиме је негирала наводе Сирије да је погођено више од једног авиона, пренео је Ројтерс.

Израелска војска поручује да је "спремна за различите сценарије и да ће наставити да поступа у складу с проценом ситуације".

Портпарол израелске војске: Иран се игра ватром 

Џонатан Конрикус, портпарол израелске војске, изјавио је да се Иран "игра ватром" јер је ушао дроном у ваздушни простор Израела, те је упозорио Иран да ће платити високу цену.

Рекао је да је беспилотна летелица коју је Израел оборио била "на војној мисији" тврдећи да су је "послале и њоме управљале иранске војне снаге".

Конрикус наводи да је Израел у одговору на то уништио иранско место у централној Сирији, с којег је лансирана беспилотна летилица.

Овај иницидент означава најизразитије учешће Израела у сиријском сукобу до данас.

Указао је и да је Иран одговоран за ово "тешко кршење израелског суверенитета", а војска је саопштила да "прати развој догађаја и у потпуности је спремна за даље акције".  

У међувремену се огласило и руско министарство спољних послова које је позвало све умешане стране да покажу уздржаност и да не дозволе ескалацију тензија у региону.

"Сматрамо неопходним поштовање суверенитета и територијалног интегритета Сирије и других земаља у региону", наводи се у саопштењу, преноси Тас.

Руско министарство истиче да је Москва озбиљно забринута због недавног развоја догађаја и напада на Сирију, "а нарочито због опасне ескалације унутар и око зона деескалације у Сирији, које су иначе важан фактор за смањење насиља у тој земљи", пренео је Тас.

Реаговао је и либански шиитски покрет Хезболах који је саопштио да је обарање израелског авиона Ф-16 дејствима сиријске војске означило "почетак нове стратешке фазе" која ће, како наводи, ограничити израелско искоришћавање сиријског ваздушног простора.

"Данашњи догађаји значе да је са старим једначинама дефинитивно готово", закључује се у саопштењу Хезболаха, пренео је Ројтерс.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво