Пуђдамон поново кандидат за председника Каталоније

Председник парламента Каталоније Роже Торент предложио је Карлеса Пуђдамона као јединог кандидата за формирање владе тог шпанског региона – упркос његовом статусу бегунца од шпанске правде.

Роже Торент је рекао да Карлес Пуђдамон, који је и раније био на челу Каталоније, има довољну подршку за формирање владе у парламенту формираном на основу регионалних избора у децембру, преноси АП.

О именовању Пуђдамона (55), који је у последња три месеца у иностранству, каталонски парламент треба да гласа крајем јануара.

"Свестан сам његове личне и правне ситуације, али он је апсолутно легитиман кандидат за председника владе", рекао је Торент новинарима.

Додао је да је од шпанског премијера Маријана Рахоја, који треба да повери мандат за састављање владе у Каталонији, тражио да разговарају о тренутној "ненормалној ситуацији".

Рахој одбацује могућност да Пуђдамон, који је у Шпанији оптужен за побуну, буде шеф каталонске владе.

Каталонски парламент је 27. октобра прогласио независност, а шпанска влада је затим распустила локалну власт и расписала превремене регионалне изборе.

На новим изборима, 21. децембра, странке које се залажу за независност Каталоније поново су освојиле већину, са 70 од 135 места у парламенту.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво