Америчка влада ушла у финансијску блокаду

Амерички Сенат није усвојио ребаланс буџета који би омогућио нормално финансирање владе до средине наредног месеца. Рок да се то учини истекао је у поноћ по локалном времену. Претходно је он усвојен у Представничком дому Конгреса.

Пошто оба дома америчког Конгреса до поноћи нису постигла договор о усвајању предлога за наставак финансирања федералне владе у Вашингтону, дошло је до финансијске блокаде, преносе агенције.

Подршку су, поред демократа, ускратила и четири републиканска сенатора. Главни камен спотицања је захтев демократа да пре усвајања ребаланса, или коначног буџета за ову фискалну годину, Конгрес трајно реши статус 800.000 миграната који су као деца од девет година, или млађа, илегално ушла са родитељима у Америку.

Доналд Трамп је то условио добијањем новца из Конгреса за изградњу зида на граници са Мексиком, укидањем програма лутрије за нове мигранте и ограничењем могућности одобравања боравка најближим члановима породица легалних миграната, што је за демократе било неприхватљиво.

Синоћ се огласила Бела кућа која је оптужила демократе да су страначку политику ставили испред националних интереса и да су због илегалних миграната угрозили оружане снаге САД као и све грађане.

Демократе је на Твитеру окривио и Доналд Трамп. "Демократе су далеко забринутије због илегалних миграната него што их брине наша велика војска или безбедност на нашим опасним јужним границама", написао је Трамп.

"Они су лако могли да се договоре, али су одлучили да иду на политику блокаде", додао је председник САД.

И поред тако оштре реторике, Сенат данас наставља расправу, а очекује се да би лидери Сената и Конгреса из обе странке могли да посете Белу кућу током дана и са председником Трампом покушају да дођу до договора.

Ако договор не буде постигнут, од понедељка 850.000 државних службеника који се не сматрају неопходним за функционисање владе биће упућени на принудни одмор без плаћања, а и они који буду остали да раде такође неће бити плаћени.

Издавање око 200.000 пасоша такође ће бити обустављено, а сви национални паркови, као и музеји које финансира америчка влада биће затворени.

Оно што је највећи проблем је чињеница да би свака недеља блокаде владе пореске обвезнике коштала шест милијарди долара.

Појава финансијске блокаде је неуобичајена али се догађала и у прошлости. Од 1981. било је 12 таквих случајева, а блокада је варирала по дужини трајања. Најдуже је трајала у време мандата Била Клинтона – 21 дан, од децембра 1995. до јануара 1996.

Последњи пут се блокада догодила 2013. за време председника Барака Обаме.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво