Тилерсон: Пјонгјанг може да изазове војни одговор САД

Државни секретар САД Рекс Тилерсон упозорио је да би уколико Северна Кореја не одлучи да преговара по питању свог програма нуклеарног наоружања које представља све већу опасност по САД, то могло да изазове војни одговор.

"Ми сви треба да будемо веома трезвени и реални у овој ситуацији", рекао је Тилерсон на питање да ли Америка треба да буде забринута због могућности рата.

Он је, преноси АП, истакао да је Северна Кореја наставила да напредује у свом нуклеарном оружаном програму кроз термонуклеарне тестове и напредак у области интерконтиненталних балистичких ракета.

"Морамо да препознамо да је претња све већа и да уколико Северна Кореја не одабере пут сарадње, дискусије, преговора, онда ће она сама покренути ту опцију", рекао је он.

Његова бескомпромисна порука уследила је након скупа у Ванкуверу којем је присуствовало 20 земаља које су биле на страни Америке током Корејског рата 1950-1953. године, а у време када се појавио скептицизам међу савезницима по питању искрености Пјонгјанга у недавном отпочињану дипломатског односа са савезницом САД Јужном Корејом.

Након састанка америчких савезника на којем се говорило о томе како да појачају кампању санкција, Тилерсон је нагласио да администрација председника САД Доналда Трампа трага за дипломатским решењем у нуклеарном спору, али и додао да Северна Кореја тек треба да се покаже као "кредибилан преговарачки партнер".

Он је, како се наводи, одбио да одговори на питање да ли Бела кућа разматра ограничену војну акцију против званичног Пјонгјанга, а поводом навода медија да су неки у Трамповој администрацији заговарали ту идеју.

АП наводи да је упркос оштром ставу Вашингтона и одлучности да настави да врши притисак на Северну Кореју, Трамп показао отвореност за преговоре са Пјонгјангом, у одговарајућим околностима.

Након низа увреда и претњи које је месецима размењивао са лидером Северне Кореје Кин Џонг Уном, Трамп је у интервјуу прошле недеље рекао да би њих двојица могли да имају позитиван однос.

Тилерсон је одбио да каже у уторак да ли се Трамп обраћао директно Киму.

"Мислим да није од користи да коментаришем. Ми смо у веома раној фази откривања колико је далеко Северна Кореја отишла са својим програмом и шта је то што ми можемо да учинимо да је убедимо да крене алтернативним путем. Тако да ако залазимо у то ко се коме обраћа и шта је речено, уколико желимо да то буде познато или јавно, ми ћемо то и објавити", рекао је Тилерсон.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво