Француска, протести затворских чувара због насиља и претрпаности

Притужбе затворских чувара у Француској на тешке услове рада због насиља затвореника и претрпаности ћелија прерасле су у протесте у затворима широм земље, а француски председник Емануел Макрон наложио је реформу затворског система.

Затворско особље је палило гуме и постављало барикаде у знак протеста након што је, како наводе, затвореник ножем покушао да нападне више људи прошле недеље у затвору "Ванден ле Вјеј" на северу Француске са јаким обезбеђењем, преноси АП.

Раднички синдикат ЦГТ саопштио је да су протести организовани у половини од укупно 188 француских затвора, наводи Ројтерс.

Француски председник Емануел Макрон нагласио је да је влади наложио да до краја фебруара изнесе "глобални план о затворским установама" којим ће се модернизовати затворски објекти и прикупљање информација о затвореницима.

Предложио је значајан прелазак на алтернативно кажњавање као што су обавезан друштвено користан рад или електронске наруквице.

Макрон је током предизборне кампање обећао да ће бити изграђено 15.000 нових затворских ћелија.

Директор затвора "Венден ле Вјеј" је, како наводе медији, данас поднео оставку под притиском затворског особља које га оптужује да ништа не чини како би спречио насиље затвореника.

Ројтерс наводи да је оставку поднео директор тог затвора у региону Калеа, четири дана након што је затвореник, иначе припадник Ал Каиде, маказама ранио тројицу чувара.

Француски затворски чувари се редовно жале на недостатак особља и упозоравају да је, због благог приступа затворске управе, све теже и опасније излазити на крај са великом бројем исламистичких екстремиста и симпатизера.

"Неки директори управљају затворима као да су јаслице. Шта ће их натерати да делују, нечија смрт", упитао је Жан Франсоа Горже, представник једног од синдиката затворских чувара.

Оптужио је власти да игноришу притужбе које укључују 4.000 недавно забележених случајева насиља над чуварима, међу којима и 15 инцидената у којима су чувари узети за таоце.

Иако би нови затвори и више особља решило проблем, потребне су хитне мере како би се изашло на крај са опасном "дијаспором" унутар француских затвора, закључио је Форже.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво