САД суспендовале помоћ за безбедносну подршку Пакистану

Oдлука o суспензији помоћи биће на снази све док Исламабад не предузме акције против авганистанских талибана и мреже Хакани које, према мишљењу Вашингтона, дестабилизују регион, саопштио је Стејт департмент.

Портпаролка Стејт департмента Хедер Науер је рекла да не може да изнесе тачну цифру суспендоване помоћи јер администрација још увек разматра на које ће се тачно делове помоћи то односити.

Агенција Ројтерс, позивајући се на неименованог америчког званичника, преноси да је у питању помоћ од више од 255 милиона долара.

Науерова је истакла да се нада да ће помоћ и даље бити доступна уколико Исламабад предузме одлучну акцију против тих група, пренео је Ројтерс.

"Данас можемо да потврдимо да суспендујемо безбедносну подршку само Пакистану све док влада не буде предузела одлучну акцију против група, укључујући авганистанске талибане и мрежу Хакани", додала је портпаролка Стејт департмента.

Амерички председник Доналд Трамп је 1. јануара оценио да је "лудост" што су Сједињене Државе за последњих 15 година дале Пакистану помоћ у вредности више од 33 милијарде долара, а да ништа нису добиле заузврат и обећао да ће обуставити ту помоћ.

"Они пружају сигурно уточиште терористима које јуримо у Авганистану, уз малу помоћ. Нема више!", написао је Трамп на свом Твитер налогу, преноси Ројтерс.

"САД су глупо дале Пакистану више од 33 милијарде долара помоћи за последњих 15 година, а они нису нама дали ништа сем лажи и обмана, мислећи да су наши лидери будале", навео је амерички председник.

Ројтерс наводи да није сасвим јасно шта је изазвало Трампову критику Пакистана, али подсећа да се он одавно жалио што Исламабад не чини довољно у борби против исламистичких екстремиста и да је његова администрација најавила да разматра да ли ће наставити да пружа помоћ Пакистану.

Пакистански министар спољних послова Каваја Асиф је, реагујући на Трампов твит, истакао да је Пакистан "већ рекао Америци "доста је било", тако да Трампово "доста је било" нема никакав значај.

Асиф је навео и да је Трамп разочаран што САД губе 16-годишњи рат у Авганистану, па кривицу хоће да свали на Пакистан, а поручио је и да је Пакистан спреман да "јавно објави све детаље америчке помоћи".

Пакистанки министар је претходно на Твитеру објавио да његова влада спрема одговор и да ће онда "свет сазнати истину".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво