Шта подразумева члан 7 који је Брисел активирао против Пољске

Европска комисија активирала је члан 7 Лисабонског споразума и тиме покренула процедуру против Пољске због, како наводе, спорне реформе правосудног система те земље, а та мера могла би да доведе до санкција без преседана, при чему Брисел настоји да задржи ту своју чланицу на демократском путу.

Понекад називан "нуклеарном опцијом", члан 7 никада до сада није био покренут ни против једне земље чланице ЕУ, а представља знак озбиљне забринутости због нових пољских закона на пољу правосуђа, наводи АП.

Одлука о активирању члана 7, која је уследила као реакција на више закона које је десничарска партија Право и правда донела током две године на власти, а чиме је стекла већу контролу над правосудним системом, могао би да Пољску лиши гласачких права у том блоку. 

Ипак, тај корак се сматра мало вероватним, јер изискује да земље чланице ЕУ једногласно одлуче, а мађарска влада је већ најавила да ће блокирати такав потез, наводи америчка агенција.

Европска комисија је саопштила да је Савету ЕУ предложила усвајање одлуке у складу са чланом 7 Споразума о ЕУ, након што је закључила да постоји јасан ризик од озбиљног кршења владавине права у Пољској, "упркос напорима током две године да се оствари конструктиван дијалог".

"Током протекле две године, у Пољској је усвојено 13 закона који су променили читаву структуру правосудног система. Извршним и законодавним институцијама је систематски омогућено да се политички мешају у правосуђе", наводи се у саопштењу ЕК.

Како је Комисија објаснила, члан 7 треба да обезбеди да све државе чланице ЕУ поштују заједничке вредности ЕУ, укључујући владавину права, а делује кроз два механизма – превентивно, у случају јасног ризика од озбиљног кршења, и казнено, у случају постојања озбиљног и дуготрајног кршења.

Европска комисија сада мора да поднесе захтев државама чланицама ЕУ да прогласе "јасан ризик од озбиљног кршења владавине права" у Пољској, што је заправо упозорење односно превентивна мера, која ће изискивати одобрење 22 земље чланице ЕУ.

Пољска је тренутно виђена као сила за дезинтеграцију ЕУ, рекао је раније данас председник Европског савета Доналд Туск коментаришући одлуку ЕК да покрене члан 7 Лисабонског споразума, али је додао да не верује да ће Пољској у скоријој будућности бити уведене санкције. 

С друге стране, пољски премијер Матеуш Моравјецки саопштио је да је спреман да разговара са ЕК о владавини права у Пољској.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво