Брисел покренуо члан 7, Пољска може остати без права гласа

Европска комисија је покренула члан 7 Лисабонског споразума против Пољске, што би могло да доведе до увођења санкција Варшави, јавила је америчка агенција АП. Пољска, у којој је пре месец дана изабран нови премијер, ипак ће добити од ЕК рок од три месеца да поправи ситуацију и, уколико то учини, одлука ће се укинути, преноси "Ројтерс". Мађарска ће ставити вето на одлуку о Пољској.

Наредни корак Европске комисије, након покретања члана 7 против Пољске, којим јој се ускраћује право гласа, јесте да затражи од влада земаља чланица ЕУ да прогласе да промене у правосуђу у Пољској представљају "јасан ризик од тешког кршења вредности ЕУ", посебно у домену владавине права.

"Комисија је данас закључила да постоји јасан ризик од озбиљног кршења владавине права у Пољској. Реформе правосуђа у Пољској значе да је државни правосудни систем под политичком контролом владајуће већине. У одсуству независности правосуђа, поставља се озбиљно питање о ефектној примени права ЕУ", навео је у саопштењу заменик председника ЕК Франс Тимерманс.

Тимерманс је додао и да је комисија отворена за разговор 24 сата, седам дана у недељи, као и да је сада на премијеру Пољске Матеушу Моравјецком да спроведе промене.

"Комисија је у строгој надлежности да делује. Ако се примена владавине права у потпуности препусти појединачним државама чланицама, тада ће патити читава ЕУ", закључио је Тимерманс.

Пољска, у којој је пре месец дана изабран нови премијер, ипак ће добити од ЕК рок од три месеца да поправи ситуацију и, уколико то учини, одлука ће се укинути, преноси Ројтерс.  

Пољска је тренутно виђена као сила за дезинтеграцију ЕУ, каже председник Европског савета Доналд Туск, али додаје да не верује да ће Пољској у скоријој будућности бити уведене санкције.  

С друге стране, пољски премијер Матеуш Моравјецки саопштио је да је спреман да разговара са ЕК о владавини права у Пољској. 

Одлука Европске комисије можда је уследила због тога што Варшава одбија да прихвати избеглице, изјавила је портпаролка владајуће странке Право и правда Беата Мажурек. 

Покретањем члана 7. Лисабонског споразума против Пољске због реформе правосуђа Европска комисија озбиљно нарушава суверенитет те земље и Мађарска ће уложити вето на такву одлуку, изјавио је заменик мађарског премијера Солт Семјен. 

Пољска агенција ПАП претходно је саопштила да је Комисија предузела потез без преседана ка могућем увођењу санкција Пољској због правосудних закона у тој земљи, који се сматрају кршењем основих демократских вредности Европе. 

Како наводи ПАП, који није објавио извор те информације, Комисија је покренула члан 7 Лисабонског споразума – процедуру која би на крају могла да доведе до тога да Пољска изгуби право гласа у ЕУ.

АП наводи да "изгледа да је пољски министар правде Збигњев Жјобро потврдио тај потез", рекавши да је примио одлуку "смирено" и инсистирајући да је Пољска земља која поштује закон.

Члан 7, који се некада назива "нуклеарном опцијом", никада раније није покренут против неке државе.

Ројтерс је раније данас, позивајући се на неименованог званичника ЕУ, јавио да би Европска комисија могла у току дана да покрене процес одузимања Пољској права гласа у ЕУ, додајући да би Варшава могла, уз то, да изгуби милијарде евра помоћи коју прима из фондова Уније.

Наводи се да је новоизабрани премијер Матеуш Моравјецки изјавио прошле недеље у Бриселу да је "одлука већ донета", као и да је заменик председника Европске комисије Франс Тимерманс упозорио у јулу Пољску да је "опасно близу" томе да се суочи са санкцијама.

Наводи се да, ако се ипак све владе ЕУ буду усагласиле, Пољској би могла да буду суспендована права гласа у ЕУ, а уз то би могла да изгуби милијарде евра помоћи из Уније.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи