Нападач из Њујорка оптужен за тероризам

Починилац јучерашњег напада у Њујорку Акајед Улах (27) оптужен за тероризам, саопштила је Њујоршка полиција.

Полиција је путем Твитера саопштила да је Улах такође оптужен за терористичку претњу и поседовање оружја, а федералне оптужбе се тек очекују.

Заменик комесара за противтероризам, Џон Милер, рекао је да Улах није био познат полицији до напада који се догодио у подземној железници надомак Тајмс сквера у понедељак.

Раније данас, објаљено је да полиција у Бангладешу испитује супругу Акаједа Улаха.

Двојица званичника који су желели да остану анонимни нису, међутим, одавали детаље испитивања, али су навели да пар има шестомесечног сина, преноси Ројтерс.

Како је агенција претходно известила, званичници у Бангладешу су покушавали да пронађу родбину и сваког ко познаје Улаха.

"Полиција тражи његову породицу, међутим до сада нису успели да им уђу у траг", рекао је тада представник владе у Читагонгу, на југу Бангладеша, одакле је нападач пореклом.

Шеф полиције Бангладеша рекао је британској агенцији да Улах (27) није имао досије у тој земљи, коју је последњи пут посетио у септембру.

Он је живео са мајком, сестром и два брата у Бруклину и имао је америчку "зелену карту", рекао је генерални конзул Бангладеша у Њујорку.

Ројтерс је, међутим, успео да дође до једног од његових рођака, који је рекао је да се Улахов отац преселио у Даку, престоницу Багладеша, са породицом пре више година, као и да му је отац преминуо пре око пет година.

У САД Улах је имао дозволу за вожњу такси лимузине у периоду од 2012. до 2015. године.

У делу њујоршке подземне железнице, где се у понедељак догодио неуспели покушај терористичког напада, поново је пуштен саобраћај.

Због повећаних безбедносних мера, тим делом подземне железнице сада патролирају полицајци са псима који могу да открију експлозивне материје, преноси АП.

Инцидент се догодио у раним јутарњим сатима по локалном времену на станици у близини Тајмс сквера, када је Улах детонирао цевну бомбу залепљену за своје тело, при чему су повређене три особе и сам нападач.

Комесар њујоршке полиције Џејмс О'Нил саопштио је да је експлозија повезана са тероризмом, као и да је починилац нашао инспирацију у Исламској држави, али да нема доказа да је имао директан контакт са том групом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара