Протести у Џакарти због Трампове одлуке о Јерусалиму

Испред америчке амбасаде у престоници Индонезије Џакарти окупило се око 10.000 људи на протесту против одлуке америчког председника Доналда Трампа да призна Јерусалим за престоницу Израела.

Слични протести које је углавном повела исламска Партија правде и благостања (ПКС) такође су били одржани у многим градовима држави најнасељенијом муслиманима у свету, преноси АП.

Ови протести су трећи по реду и највећи у Индонезији, од како је Трамп у среду објавио да признаје Јерусалим као израелску престониу и најавио премештање амбасаде САД из Тел Авива у тај град.

У Џакарти су демонстранти носили плакате на којима је писало "Амбасадо САД, губи се из Ал Куда", "Ослободите Јерусалим и Палестинце" и "Ми смо Палестинци".

Ал Куд је арапски назив за Јерусалим.

У писаном саопштењу ПКС је описао Трампову одлуку као "облик понижења и провокације муслимана широм света".

Партија је навела да су слични истовремени протести одржани данас у најмање десет провинцијских престоница широм Индонезије.

Председник Индонезије Џоко Видодо оштро је осудио Трампов потез, описујући га као кршење резолуција Уједињених нација.

Како агенција подсећа, Индонезија је већ дуго снажна подршка Палестинцима и нема дипломатске односе са Израелом.

Трампов потез је наишао на широку осуду међународне заједнице па чак неких савезника који су истакли да је беспотребно изазвао сукоб у региону који је већ испуњен насиљем.

Проблем статуса Јерусалима лежи у суштини израелско-палестинског сукоба, а Трампов потез је широко схваћен као удруживање са Израелом.

Чак и мања криза по питању статуса Јерусалима и светих места у древном Старом граду у прошлости је изазвала крвопролића, подсећа АП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво