Хамас позива на интифаду због Јерусалима, Хезболах прети нападима

Палестинска исламска група Хамас позвала је на нови устанак против Израела након што је амерички председник Доналд Трамп Јерусалим прогласио за престоницу те државе.

"Позивамо и требало би да радимо на покретању интифаде (устанка) против ционистичког непријатеља. Нека 8. децембар буде први дан интифаде против окупатора", рекао је лидер Хамаса Исмаил Ханијех у Гази, преноси Ројтерс.

Лидер Хамаса је позвао Палестинце, али и остале муслимане и Арапе, да протестују против одлуке САД и додао да су свим члановима Хамаса дате инструкције, као и свим фракцијама те групе, да се успротиве тој "стратешкој опасности" која угрожава Јерусалим и Палестинце.

Хезболах је саопштио да подржава нову интифаду, истакавши да је
појачан отпор против Израела највећи и најбитнији одговор на одлуку САД.

Подршка новој интифади стигла је упркос чињеници да ни Друга интифада, која је почела септембра 2000. године, није званично завршена.

 Истакнута ирачка војска коју подржава Иран, Харакат Хезболах еј Нуџаба, раније данас је саопштила да би одлука америчког председника Доналда Трампа да призна Јерусалим као престоницу Израела могла да постане "легитимни разлог" за напад на америчке снаге у Ираку.

"Трампова глупа одлука биће велика искра за уклањање тог ентитета из органа Исламске нације и легитиман разлог за напад на америчке снаге", рекао је лидер те групе у саопштењу.

У међувремену, израелска војска је навела да су две ракете лансиране према Израелу из Појаса Газе пале унутар те палестинске територије.

На неколико локација у Израелу, надомак Појаса Газе, огласиле су се сирене за узбуну.

За сада нико није преузео одговорност за лансирање ракета.

Амерички председник у среду је саопштио да САД признају Јерусалим као престоницу Израела, што је изазвало бурне реакције међународне заједнице, али и муслиманских земаља које су осудиле такав једнострани потез Америке.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи