Jeдногласна осуда нове ракетне пробе Северне Кореје

Савет безбедности Уједињених нација једногласно је осудио најновије лансирање интерконтиненталне балистичке ракете Северне Кореје. Сједињене Државе позвале су Кину да уради више на обуздавању нуклеарних амбиција режима у Пјонгјангу. С друге стране, Русија и Кина су позвале Вашингтон и Сеул да обуставе заједничке војне маневре на севернокорејској граници.

Пјонгјанг је довео свет на ивицу рата, тврди америчка амбасадорка при Уједињеним нацијама Ники Хејли и зато Вашингтон позива све нације да обуставе дипломатске и трговинске везе са Северном Корејом.

Посебан апел упућен је Кини да коначно уради више на обуздавању севернокорејских нуклеарних амбиција и обустави испоруке нафте коју та земља користи у нуклеарној производњи.

"Позивамо председника Си Ђинпинга да заузме став. Кина мора да покаже да је лидер за добробит других земаља. Кина то може да уради сама или ћемо ситуацију око извоза нафте Северној Кореји узети у своје руке", рекла је Ники Хејли.

Сматра да је "севернокорејски диктатор направио избор који је свет приближио рату".

"Ми не тражимо рат, али ако до њега дође, то ће бити због континуираних агресивних акција. Ако избије рат, севернокорејски режим ће бити уништен", поручила је амбасадорка САД у УН.

Руски амбасадор при Уједињеним нацијама Василиј Небензја поновио је да позиција Москве према Северној Кореји остаје непромењена и тражи политичко решење кроз дијалог свих страна.

Нормализација односа на Корејском полуострву и његова денуклеаризација, тренутно изгледају прилично далеко, тврди.

Небензја истиче да је ново кршење резолуција Уједињених нација дубоко разочарало Русију и захтева најснажнију осуду.

"Али, Русији је јасно да не постоји војно решење проблема. У последња два и по месеца, САД и Јужна Кореја провоцирају Северну Кореју заједничким војним маневрима на њеној граници, што Пјонгјанг види као претњу. Апелујемо на њих да се уздрже од великих војних вежби које планирају почетком децембра", поручио је амбасадор Русије при УН.

И Кина се заложила за суспензију не само ракетних нуклеарних активности Пјонгјанга, већ и за обуставу обимних војних маневара Вашингтона и Сеула.

''Предложили смо дуални приступ: паралелну промоцију денуклеаризације и успостављање мировног механизма и свестраног дијалога на Корејском полуострву. Санкције Савета безбедности Пјонгјангу не смеју негативно да утичу на важне хуманитарне акције", истиче Ву Хаитао, заменик амбасадора Кине при УН.

У међувремену, режим Ким Џонг Уна је прослављао лансирање новог типа интерконтиненталне балистичке ракете. Северна Кореја, поручује, коначно је остварила велики историјски циљ јачања своје нуклеарне силе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи