Ким Џонг Ун: Коначно смо потпуна нуклеарна сила

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун саопштио је, након лансирања новог типа интерконтиненталне балистичке ракете "хвасонг 15", да је Северна Кореја "коначно остварила велики историјски циљ употпуњавања своје нуклеарне силе, због чега је и градила ракетну моћ". Стижу осуде из целог света, а Савет безбедности је заказао ванредну седницу. Кина позива на суздржаност.

У саопштењу које је прочитала севернокорејска телевизијска водитељка наводи се да је Северна Кореја "успешно тестирала нову интерконтиненталну балистичку ракету (ИЦБМ), која је пала у море у близини Јапана и целокупно америчко копно ставила у домет свог нуклеарног оружја", преноси данас Ројтерс.

Северна Кореја је себе описала као "одговорну нуклеарну силу", саопштивши да је своје стратешко оружје развила како би се одбранила од "политике нуклеарног уцењивања и нуклеарне претње америчких империјалиста".

Нова ракета "хвасонг 15", названа по планети Марс, напреднија је верзија ИЦБМ која је два пута тестирана у јулу, навела је Северна Кореја, а та ракета дизајнирана је с циљем да понесе "супервелику тешку бојеву главу" и има много више предности у својим тактичким и технолошким карактеристикама у поређењу с ранијим ракетама.

Најновије ракетно тестирање Пјонгјанг је извео јуче, први пут од половине септембра, а недељу дана након што је амерички председник Доналд Трамп ту земљу ставио на америчку листу земаља за које САД тврде да подржавају тероризам, што Вашингтону омогућује увођење додатних санкција.

Северна Кореја, која је у септембру извела своју шесту и највећу нуклеарну пробу, испалила је десетине балистичких ракета под мандатом Ким Џонг Уна, пркосећи међународним санкцијама, а у најновијем тестирању је испалила ракету која је досад највише и најдуже летела.

Пјонгјанг наводи да је нова ракета достигла висину од око 4.475 километара – што је више од десет пута више у поређењу са висином на којој се налази Међународна космичка станица – и да је летела 950 километара током 53 минута.

На основу путање и удаљености, нова ракета вероватно имати домет већи од 13.000 километара – више него довољно да стигне до Вашингтона и осталих делова САД, саопштио је Савез научника са седиштем у САД, уз напомену да је нејасно колико је пуњење ракета носила и да ли може да носи велику бојеву главу и колико далеко.

У међувремену, амерички, јапански и јужнокорејски званичници сложили су се да је ракета, која је слетела унутар ексклузивне економске зоне Јапана, вероватно ИЦБМ, док је Пентагон саопштио да та проба није представљала претњу по САД, њихове територије нити савезнике.

Јапански званичници су саопштили да је ракета пала у море близу Јапана, али нису навели да ли је проузроковала било какву штету.

Осуде и забринутост због поступка Пјонгјанга

Трамп је разговарао телефоном с јапанским премијером Шинзом Абеом и јужнокрејским председником Мун Џае Ином, а сва три лидера су потврдила своју посвећеност борби против севернокорејске претње, при чему је Трамп истакао да је "то ситуација која се може решити".

Кремљ је саопштио да ће проба нове севернокорејске интерконтиненталне балистичке ракете испровоцирати нове тензије у региону.

Русија је позвала Северну Кореју да обустави пробе нуклеарних ракета, али и САД и Јужну Кореју да се уздрже од вежби најављених за децембар, јер ће тиме само "подгрејати већ проблематичну ситуацију".

"Битно је да све укључене стране не провоцирају једна другу и да се уздрже и спрече сваки нови потез који би могао да доведе до даље ескалације тензија", саопштило је руско Министарство спољних послова, преноси Тас.

Како се наводи, руска позиција у решавању проблема око Корејског полуострва је непромењена – проналажење дугорочног и прихватљивог решења је могуће једино кроз политички и дипломатски рад.

"У светлу овога, позивамо све стране да хитно започну спровођење руског пута за решавање ситуације на Корејском полуострву. Не видимо разумну алтернативу за то", наводи се у саопштењу.

Шеф немачке дипломатије Габријел у саопштењу је навео да је позвао на разговор севернокорејског амбасадора у Берлину.

"Северна Кореја поново је прекршила међународно право. Немилосрдно понашање Северне Кореје представља огромну претњу по међународну безбедност", стоји у Габријеловом саопштењу.

Истовремено, Савет безбедности УН заказао је за данас хитну седницу посвећену најновијој ракетној проби Северне Кореје, коју је генерални секретар светске организације Антонио Гутерес снажно осудио као "јасно кршење резолуција СБ УН и непоштовање заједничког става међународне заједнице".

Осуде и из НАТО-а. "Најоштрије осуђујем најновију пробу балистичке ракете од стране Северне Кореје. То представља наставак кршења више резолуција Савета безбедности УН, што подрива регионалну и међународну безбедност", навео је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

Кина је данас изразила "озбиљну забринутост" због лансирања ракете.

Званични Пекинг се нада да ће све стране поступати опрезно како би се сачували мир и стабилност, изјавио је портпарол кинеског Министарства спољних послова Генг Шуанг на редовној конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво