Рохингје у камповима у Бангладешу не знају ко је папа

Припадници муслиманског народа Рохингја, који су у Бангладешу нашли уточиште бежећи од насиља у суседном Мјанмару, због којих папа Фрања ове недеље борави у посети том региону, заправо не знају ко је папа.

Од скоро 900.000 припадника тог народа који се налазе у избегличким камповима у Бангладешу, тек неколицина их је чула за врховног поглавара Римокатоличке цркве, преноси агенција Белга.

Када су им представници француских медија показали фотографију 80-годишњег папе Фрање, неке Рохингје су помислиле да је реч о неком богатом краљу, а некима је пак личио на америчку звезду, док су поједини претпостављали да је реч о бангладешком политичару, а неки су нагађали да је то некакав муслимански званичник.

"Мислим да сам га видео у медијима, али чиме се он у ствари бави? Да ли је важан?", запитао је Нурул Кадар (42), један од од стотина хиљада припадника народа Рохингја који су од краја августа побегли од насиља у Мјанмару, које су УН окарактерисале као етничко чишћење.

Сматрани странцима у Мјанмару, где будисти чине 90 одсто становништва, Рохингје су маргинализоване и имају тек ограничен приступ образовном систему, са такође ограниченом отвореношћу ка свету, а многи од њих су неписмени, наводи белгијска агенција.

Папа Фрања је у више наврата протеклих месеци изразио забринутост због судбине народа Рохингја, "мученог и убијаног због својих обичаја и вере".

Ипак, у свом званичног говору јуче у Мјанмару, папа је избегао да изговори реч Рохингја, што је иначе табу тема у земљи у којој је национализам узео маха, наводи белгијска агенција.

Програм папине посете Бангладешу, где ће боравити од четвртка до суботе, не подразумева обилазак кампова, великих колико и неки градови на југу земље.

Папа Фрања позвао је напаћене етничке мањине у Мјанмару да се одупру искушењу освете због претрпљених патњи, упућујући поруку праштања маси верника окупљених на миси на отвореном у овој држави са већинским будистичким становништвом, пренео је АП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво