Захарова: Москва веома забринута због студије Пентагона

Москва је забринута због студије о генетском материјалу који је прикупио Пентагон од руских грађана на територији Русије, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова.

Како преноси Тас, Захарова је навела да "недостатак тренспарентности у активностима Пентагона у медицинској студији и велика пажња усмерена на то указује на потребу да се ојачају мере које обезбеђују генетску сигурност Русије".

"Веома смо забринути чињеницом да Министарство одбране САД спроводи истрагу о генетском материјалу прикупљеном од грађана Русије на територији Русије", рекла је Захарова, истакавши да "званично објашњење Пентагона звучи неубедљиво".

Захарова је нагласила да би САД требало да пруже јаче доказе.

"Ми верујемо да би Министарство одбране САД требало да пружи јаке доказе да ове студије не крше међународно право", рекла је Захарова.

Према њеним речима, транспарентност је неопходна јер када је реч о области генетике, репутација Пентагона је већ оштећена.

"Постоје бројни примери. Било би довољно поменути испоруку живих бактерија антракса коју је извела лабораторија Министарства одбране", истакла је Захарова.

Председник Русје Владимир Путин је раније, на састанку Савета Уједињених нација за људска права, рекао да странци прикупљају генетски материјал од руских грађана и различитих етничких група које живе у различитим деловима Русије.

Таква активност се, према његовим речима, спроводи "прорачунато и професионално".

САД су каније потврдиле прикупљање генетског материјала од руских грађана, а Пентагон је саопштио да се узорци прибављају ради истраживања о мишићно-скелетном систему.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво