Каталонски парламент прогласио независност – Мадрид покренуо члан 155 и заказао изборе

На тајном гласању, каталонски парламент је прогласио независност. Премијер Маријано Рахој рекао да је Мадрид распустио каталонски парламент, сменио владу и шефа полиције. Претходно је Шпански сенат одобрио властима у Мадриду да покрену члан 155 устава. Брисел и Вашингтон подржали мере шпанске владе. Протести у Барселони.

23.15 – На стотине људи шета Барселоном, машући шпанским заставама, у знак протеста због проглашења независности. С друге стране, присталице отцепљења од Шпаније окупиле се на тргу испред зграде Владе у Барселони и поручују Мадриду: "Ми се не мрдамо".

21.30 – Смењени Карлес Пуђдамон, потпредседник Каталоније Орил Жункерас и сви чланови владе, јавља Вангвардија.

20.30 - Шпански премијер рекао је после седнице владе да је Мадрид распустио каталонски парламент, сменио владу и шефа полиције. Ванредни избори те регије заказани за 21. децембар.

20.00 - Уставни суд Шпаније саопштио је да ће судије наредних дана донети одлуку о легалности гласања о независности у каталонском парламенту.

19.45 – Шпанско државно тужилаштво покренуће идуће недеље правни поступак против Пуђдамона за "побуну", рекао је портпарол тужилаштва.

19.30 – Новинар Владимир Станковић, који живи у Барселони, каже за РТС да већу непознаницу представљају следећи кораци каталонске владе, него централне власти у Мадриду.

17.45 – ЕУ и САД подржале су мере шпанске владе за очување јединства државе.

17.30 – Каталонски лидер Карлес Пуђдамон позвао присталице независности да остану мирне уочи најављених мера Мадрида за преузимање контроле над том покрајином.

17.05 – Главна сепаратистичка група у Каталонији, грађански покрет Каталонска народна скупштина, позвала је државне службенике у Каталонији да не слушају наређења шпанске владе.

16.55 – Главни шпански тужилац ће одговорнe за гласање у каталонском парламенту оптужити за побуну, рекао је портпарол тужилаштва.

16.05 – Шпански сенат одобрио властима у Мадриду да покрену члан 155 устава. Заказана хитна седница Владе.

15.35 Маријано Рахој позива на мир и поручује да ће владавина права бити поново успостављена у Каталонији, преноси Ројтерс.

15.25 – Каталонски парламент прогласио независност.

Шпанска влада предузела је прве кораке према члану 155 Устава као одговор на проглашење независности Каталоније тако што је распустила регионални парламент, сменила владу и шефа полиције.

Премијер Марјано Рахој рекао је да ће у Каталонији бити одржани избори 21. децембра.

Истакао је да је проглашење независности Каталоније нелегално.

Рахој је најавио да ће министри у централној влади преузети овлашћења каталонске администрације, пренео је Ројтерс.

Како преноси Вангвардија, шпанска влада је сменила каталонског лидера Карлеса Пуђдамона, потпредседника Ориола Жункераса и све чланове владе.

Рахој је после састанка кабинета рекао да ће бити затворена каталонска дипломатска представништва, која су последњих година отворена у Њујорку, Лондону и Паризу, као и да ће бити отпуштени каталонски представници у Бриселу и Мадриду.

"Никада нисмо желили да дођемо до ове тачке", рекао је Рахој и додао да је циљ да се Каталонија врати у нормално и легално стање што је пре могуће, пренео је АП.

Каталонски парламент прогласио је данас тајним гласањем независност каталонске републике. 

Парламент је гласао за покретање конститутивног процеса одвајања од Шпаније са 70 гласова за, десет против и два неважећа гласа, преноси Вангвардија. Гласање је спроведено у 135-чланом парламенту.

Посланици Социјалистичке партије, Народне партије и Грађанске партије, који се противе независности, из протеста су напустили скупштинску салу уочи почетка гласања.

АП преноси да предлог о којем је парламент гласао позива на отпочињање процеса независности који укључује израду нацрта нових каталонских највиших закона и отварање преговора "о једнакости" са шпанским властима како би се успоставила сарадња.

Грађани који су се окупили испред зграде парламента овацијама су поздравили ту одлуку, певајући регионалну химну и узвикујући "независност" на каталонском.

Председник Каталоније Карлес Пуђдамон и потпредседник Ориол Хункерас загрлили су се честитавши један другом након гласања, у којем су учествовали, преноси АП.

Неколико минута након проглашења независности, шпански Сенат је одобрио влади премијера Маријана Рахоја да успостави директну контролу Мадрида над Каталонијом.

За успостављање контроле 214 чланова Сената гласало је за, 47 је било против, а један је био уздржан, јавља Паис.

Ројтерс наводи да мере укључују распуштање владе у Барселони и преузимање директног надзора над полицијским снагама Каталоније.

Рахој је после одлуке каталонских власти позвао на мир и поручио да ће владавина права бити поново успостављена у Каталонији.

"Шпанија је озбиљна земља и велика нација и нећемо толерисати да неколико људи покуша да ликвидира наш устав", рекао је Рахој новинарима након што је шпански Сенат омогућио да Мадрид преузме контролу над Каталонијом, пренео је Ројтерс.

Претходно је Рахој у Сенату поручио да ће, "ако се усвоје мере, први потез шпанске владе бити смена Пуђдамона".

Каталонски лидер позвао je присталице независности да остану мирне уочи најављених мера Мадрида за преузимање контроле над том покрајином.

"У наредним данима морамо се држати наших вредности пацифизма и достојанства. У нашим је и у вашим рукама да изградимо републику", рекао је Карлес Пуђдамон обраћајући се стотинама присталица испред зграде каталонског парламента, пренео је АП.

У међувремену, у каталонском граду Ђирони присталице регионалне независности уклониле су шпанску националну заставу са градске већнице и замениле је заставом Каталоније.

На снимцима са мобилних телефона који су постављени на Твитеру види се маса људи који виче: "Напоље, напоље са шпанском заставом!", преноси АП.

Подршка ЕУ и САД мерама Мадрида

Председник Европског савета Доналд Туск рекао је да се за Брисел ништа не мења и да ће њихов једини саговорник остати Шпанија.

И амерички Стејт департмент подржао је Мадрид у покушајима "да очува Шпанију јаком и уједињеном".

"Каталонија је интегрални део Шпаније и САД подржавају уставне мере шпанске владе како би се Шпанија очувала јаком и уједињеном", изјавила је портпаролка Стејт департмента Хедер Науерт, преноси Ројтерс.

"Берлин гледа са забринутошћу на ескалацију дешавања у Шпанији", рекао је портпарол немачке владе Штефан Зајберт, напомињући да је једнострано проглашење независности "прекршило принципе суверенитета и територијалног интегритета Шпаније".

И француски председник Емануел Макрон огласио се поводом одлуке каталонског парламента, поручивши да у потпуности подржава шпанског премијера Маријана Рахоја.

Британска влада је саопштила да не признаје једнострану независност Каталоније и навела да жели да види "очувано јединство".

"Велика Британија не признаје и неће признати једнострано проглашење независности у каталонском парламенту. Та декларација је заснована на гласању које су шпански судови прогласили нелегалним", навео је портпарол владе у Лондону.

Са друге стране, шкотска влада саопштила је да "поштује и разуме" став каталонске владе, а централну владу у Шпанији критиковала је због "одбијања дијалога".

Влада, предвођена Шкотском националном странком оценила је да "наметање директне контроле Мадрида не може бити решење", преноси АП.

Портпаролка руског Министарства иностраних послова Марија Захарова рекла је да се однос Москве према питању Каталоније није променио - односно да Русија поштује територијалну целовитост Шпаније.

Политичка криза између Барселоне и Мадрида продубила се после 1. октобра, када су каталонске власти одржале референдум о независности те области, који су централне власти забраниле.

Каталонија је једна од 17 аутономних покрајина Шпаније. Званично је, као "историјска нација", призната у Каталонском аутономном статуту из 1979. године, у складу с Уставом Шпаније из 1978. године.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи