Рахој: Први потез биће нам смена Пуђдамона

У току је седница шпанског Сената на којој треба да се гласа о смени владе Каталоније, након што је тај регион 1. октобра одржао незаконити референдум о независности. Ако се усвоје мере, први потез шпанске владе биће смена Пуђдамона, поручио је Маријано Рахој. Каталонски парламент прогласио независност, преноси "Паис".

15. 25 – Каталонски парламент прогласио независност, преноси Паис.

14.55 –  Очекује се гласање у каталонском парламенту. Сецесионистчке партије траже да гласање буде тајно. Седницу напустили посланици Социјалистичке партије, Грађанске партије и Сијудаданоса.

14.20 –  У току расправа у каталонском парламенту. Портпарол каталонске опозиције поцепао предлог сепаратиста.

13.25 – Напето у шпанском парламенту: Расправа о постојању баскијске нације уз аплаузе и повике.

11.35 – Каталонске странке које се залажу за независност поднеле су захтев регионалном парламенту да прогласи Републику Каталонију.

10.40 – Ако се усвоје мере, први потез шпанске владе биће смена Пуђдамона, поручио је Рахој у Сенату.

Премијер Шпаније Маријано Рахој изјавио је данас у обраћању Сенату те земље да ће први потез шпанске владе, уколико сенатори одобре специјална овлашћења, бити смена каталонског председника Карлеса Пуђдамона, јавио је АП.

Наводи се да је Рахој рекао да "оно што се дешава у Каталонији" представља "јасно кршење закона, демократије, права свих, и тако нешто имаће последице".

Рахој је поручио да специјална овлашћења не значе одузимање слобода Каталонцима, већ њихову заштиту.

Шпански премијер је рекао да су мере које је Сенату предложила његова влада једини излаз из актуелне кризе и да се ради о изазову какав није виђен у новијој историји Шпаније.

АФП преноси да је Рахој затражио од Сената дозволу за смену Пуђдамона и његове владе како би се зауставиле њихове тежње за независности Каталоније.

Наводи се да је шпански премијер затражио од сенатора да "наставе са поступком против председника каталонске владе, његовог потпредседника и свих регионалних министара".

Очекује се да ће сенатори, међу којима већину чине представници Рахојеве Народне партије, усвојити ванредне мере које је предложила влада у Мадриду за преузимање контроле над регионом Каталоније.

Портпарол каталонске опозиције поцепао предлог сепаратиста

Карлос Карисоза, портпарол Грађанске партије која се залаже за јединство Шпаније, поцепао је примерак предлога закона о проглашењу независности током данашње расправе уочи очекиваног гласања у каталонском парламенту, преноси АП.

"Са овим папиром претварате Каталонце који вас не следе у сирочад без владе и зато вам Грађанска партија неће допустити да уништите Каталонију", истакао је Карисоза.

Он је навео да је "данас тужан и драматичан дан у Каталонији, када сецесионисти изводе пуч против демократије у Шпанији".

Сецесионисти имају незнатну већину у парламенту, напомиње америчка агенција.

Истовремено, више стотина градоначелника каталонских градова заједно су узвикивали "Независност!" унутар зграде каталонског парламента.

Они су подршку сепаратистима пружили неколико сати уочи очекиваног гласања у парламенту те шпанске покрајине о предложеном отцепљењу од Мадрида и формирању независне републике.

Каталонски сепаратистички настројени посланици су претходно данас поднели предлог о гласању на предстојећој седници регионалног парламента о успостављању републике независне од Шпаније.

Наводи се да су захтев поднели посланици савеза странака Заједно за "да", којем припада и Каталонска европска демократска партија председника каталонске владе Карлеса Пуђдaмона, као и посланици Кандидатуре за народно јединство (КУП), странке која је партнер у Пуђдамоновој влади.

"Успостављамо Каталонску Републику као независну и суверену државу демократских и друштвених закона", пише у тексту предложене декларације.

Политичка криза између Барселоне и Мадрида продубила се после 1. октобра када су каталонске власти одржале референдум о независности те области, који су централне власти забраниле.

Каталонија је једна од 17 аутономних покрајина Шпаније. Званично је, као "историјска нација", призната у Каталонском аутономном статуту из 1979. године, у складу с Уставом Шпаније из 1978. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво