Пси изазвали нове тензије на линији Беч–Анкара

Контрола путника на бечком аеродрому "Швехат" разлог је нових тензија у односима Аустрије и Турске. Припадници аустријског министарства финансија су уз помоћ паса који откривају новац извршили контролу путника на лету "Туркиш ерлајнса". Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу назвао је Беч "центром расизма" у Европи.

Пси су контролисали да ли путници са собом носе новчане износе веће од дозвољених.

Таква контрола наишла је на негодовање како путника, тако и званичне Анкаре.

Један путник је снимио читав догађај, а на видеу се јасно види како путници негодују због тога што се псима дозвољава да њуше по њима.

Министарство спољних послова Турске, након овог догађаја, објавило је саопштење у којем осуђује понашање аустријских власти и позива аустријске установе да буду обазривије приликом контрола.

Медији су били оштрији и тврдили да је реч о "арогантним припадницима аустријске службе који су спровели расистичку контролу".

Медији и сами путници тврде да је та контрола, која је спроведена након што су прошли све претходне безбедносне претресе, била понижавајућа.

На другој страни, портпарол аустријског министарства финансија Јоханес Пасквали истиче да се ради о нормалној контроли и да до сада није било никаквих притужби.

Пси који траже новац се, како наводи, користе већ годинама и то готово свакодневно.

Контрола, према његовим речима, није имала никакве везе са пореклом путника.

Колико је осетљива примена службених паса према турским и другим путницима исламске вере сведочи и чињеница да је генерални конзул у Бечу, чим је обавештен о том догађају, одмах отишао на аеродром да разјасни стање.

Наиме, Турци, када је реч о службеним псима, како тврди, помисле на сцене које су се догодиле у Абу Граибу и мучење ирачких затвореника од стране америчких војника.

Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу назвао је Беч "центром расизма" у Европи и отказао учешће на конференцији Међународног центра за миграциони развој у Бечу.

Турска је одговорила истом мером Аустрији. На аеродрому у Истанбулу полиција је контролисала путнике на лету за Аустрију и то исто уз помоћ службених паса.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво