Мадрид позива Каталонце да занемаре инструкције региона

Шпански министар иностраних послова Алфонсо Дастис изјавио је да се нада да ће људи из Каталоније занемарити било какве инструкције регионалног руководства.

У изјави Би-Би-Си, он је рекао да влада покушава да ради и да настоји, мада нерадо, да поновно успоставити правни поредак и уставне одредбе, али додаје исто тако и да каталонски прописи, настављају да важе.

"Ми ћемо успоставити власт која ће одлучивати на дневној бази о свакодневним пословима Каталоније у складу са каталонским законима и прописима", рекао је Дастис.

Он је истакао да се нада да ће Каталонци занемарити било какве инструкције које регионално руководство планира да им упути, јер оно нема законско овлашћење да то учини.

Потпредседник шпанског Сената Педро Бланко изјавио је јуче да ће на седници у петак бити одржано гласање о мерама које је влада Шпаније предложила за преузимање контроле над североисточним регионом Каталонијом.

Како је навео АП, конзервативни сенатор Бланко рекао је новинарима да ће бити формирана специјална комисија од 27 сенатора, која ће прву процену мера владе саопштити у уторак.

Председник региона Каталоније Карлес Пуђдамон има право да изнесе жалбу на ове мере тако што би се појавио пред том комисијом у четвртак у подне или послао изасланика.

Агенција наводи да се очекује да специјална комисија усвоји коначни предлог који ће бити изнет на пленарној седници у петак на коначно усвајање и подсећа да владајућа Народна партија има апсолутну већину у Сенату, а да се очекује да ће добити и широку подршку опозиционих сенатора за мере на очувању јединства Шпаније.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво