Калифорнијски милијардер покренуо кампању против Трампа

Том Стејер, калифорнијски милијардер, најавио је да ће уложити најмање 10 милона долара у националну телевизијску рекламну кампању за опозив америчког председника Доналда Трампа, јавља АП.

У реклами која се већ појавила на америчким телевизијама, Стејер наводи да Трампа треба сменити јер је земљу довео до прага нуклеарног рата, мешао се у рад правосуђа и ФБИ и запретио да ће укинути нове организације које му се не свиђају.

Стејер тражи од гледалаца да позову своје представнике у Конгресу и затраже од њих да покрену "импичмент", односно процес опозива председника.

"Људи у Конгресу и његова администрација знају да овај председник представља очигледну опасност, ментално нестабилну особу наоружану нуклеарним оружјем, каже Стејер у реклами и додаје да они ипак не предузимају ништа.

Калифорнијски милионер планира да потроши милионску суму долара на рекламну кампању против Трампа у тренутку када демократе расправљају међу собом да ли је мудро покренути процес опозива Трампа.

Бела кућа и републикански Национални комитет још се нису огласили поводом Стејерове рекламне кампање.

Стејер није открио колико тачно новца намерава да уложи, али је рекао да планира да на рекламну кампању на америчким телевизијама уложи милионску суму, док ће у дигиталну кампању уложити стотине хиљада долара.

Резолуција о импичменту коју је прошле недеље предао демократа Ел Грин из Тексаса није ни добила подршку да би била стављена на гласање, али је Грин рекоа да ће покушати поново да покрене процес опозива Трампа.

Поједине демократе попут лидерке демократа у Представничком дому САД Ненси Пелоси сматрају да не треба покушавати покретање импичмента јер ће они доживети неуспех приликом гласање у Конгресу, у коме републиканци имају већину.

Према америчком Уставу (члан 2, став 4) председник, потпредседник и сви цивилни службеници Сједињених Америчких Држава ће бити одстрањени са својих функција након импичмента и осуде за: издају, корупцију или друге тешке злочине и прекршаје. 

У досадашњој америчкој историји процедура импичмента је покренута три пута, 1868. године против председника Ендруја Џонсона због кршења Акта о мандатима службеника, 1974. године против председника Ричарда Никсона због заташкавања афере Вотергејт и 1998-1999. године против Била Клинтона због скривања ванбрачне афере.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво