Пуђдамон прети отцепљењем, Мадрид покреће суспензију аутономије Каталоније

Лидер Каталоније Карлес Пуђдамон упозорава да би регионални парламент могао да гласа о усвајању формалне декларације о независности – ако Мадрид настави са "репресијом", односно суспензијом њене аутономије. Шпанска влада је за суботу заказала седницу на којој ће покренути члан 155 шпанског устава, који предвиђа суспендовање каталонске аутономије.

Пуђдамон је у писму шпанском премијеру Маријану Рахоју навео да је суспензија независности и даље на снази, али да могућност да се прогласи независност и даље постоји.

У писму, чију је интегралну верзију објавио шпански лист Ел Паис, поставио је два услова Мадриду – да "престане са репресијом" и да се "покрене дијалог".

"Ако влада државе настави да спречава дијалог и настави с репресијом, Парламент Каталоније могао би, ако то сматра прикладним, да одржи гласање о званичној декларацији о независности о којој није гласао 10. октобра", написао је каталонски лидер. 

Писмо је послато неколико минута пре истека рока који је Мадрид поставио за конкретно изјашњавање о томе да ли је или није проглашена независност Каталоније.

"Одлука о примени члана 155 одговара централној влади, уз претходно одобрење Сената. Упркос свим нашим напорима и вољи за дијалог, једини одговор који смо добили је да се суспендује аутономија, што нам говори да нису свесни проблема и да не желе да разговарају", додаје се у писму.

Лидер Каталоније наглашава и да није испуњен захтев за "окончање репресије".

"Насупрот томе, репресија је повећана, што је довело до хапшења председника каталонске Народне скупштине и председника удружења 'Омниум Културал', акредитованих грађанских, пацифичких и демократских ентитета", додаје се у писму.

Подсетио је да је народ Каталоније 1. октобра гласао за независност на референдуму, уз подршку високог процента гласача, а да је 10. октобра парламент одржао седницу за оцену исхода референдума и његових ефеката, где је предложио да се суспендују ефекти проглашења независности.

"То сам урадио како бисмо подстакли дијалог", наводи Пуђдамон, али, како истиче, до тог дијалога још увек није дошло.

Мадрид покреће члан 155 

Убрзо по објављивању Пуђдамоновог писма, из Канцеларије шпанског премијера саопштено је да ће Влада Шпаније на ванредној седници која је сазвана за суботу, покренути члан 155 шпанског устава, који омогућава суспендовање каталонске аутономије.

"Шпанска влада ће наставити са процедуром из члана 155 Устава, како би обновила легалитет каталонске самоуправе", наведено је у саопштењу Рахојевог кабинета.

Портпарол Владе Шпаније Ињиго Мендес де Виго је рекао да Пуђдамонов одговор не садржи јасне и прецизне термине.

"Влада закључује да то није у складу с нашим захтевима. Зато ћемо наставити процедуру наведену у члану 155 Устава, да би се обновила владавина права у Каталонији", рекао је Ињиго Мендес де Виго.

Мадрид је дао рок регионалној влади Каталоније да до данас у 10 часова одустане од симболичног проглашења независности од прошле недеље, или да се суочи са директном влашћу Мадрида над Каталонијом, преноси Ројтерс.

АФП преноси да је каталонски лидер Карлес Пуђдамон разјаснио данас да независност Каталоније није проглашена, али да је упозорио да ће објавити отцепљење од Шпаније уколико Мадрид испуни претњу о суспензији регионалне аутономије.

Ројтерс, с друге стране, наводи да Пуђдамон ни данас није разјаснио да ли је или није прогласио независност.

Уколико би премијер Шпаније Маријано Рахој започео примену укидања каталонске аутономије, било би потребно од три до пет дана да регионална аутономија буде потпуно суспендована, наводи британска агенција.

Члан 155 Устава Шпаније овлашћује владу да прибегне свим мерама потребним да се очува интегритет државе.

То је најекстремнија мера којој може да прибегне шпанска влада уколико једна аутономна регија прогласи независност. У политичким круговима тај члан зову и "нуклеарна опција", док га је бивши министар спољних послова Хозе Мануел Гарсија назвао "атомском бомбом".

Ради се о екстремној мери предвиђеној за екстремне ситуације. Та мера у Шпанији још никад није увођена.

Члан 155 предвиђа да се некој регионалној влади, у случају да угрози интересе шпанске државе, могу одузети сва овлашћења – и пребацити на централну владу у Мадриду.

Уколико се грађани дотичне регије због тога побуне, влада у одбрани интегритета државе има у том случају право да примени "институционалну силу".

Према члану 155, уколико регионална влада прекрши своје уставне обавезе или "поступа на начин који озбиљно угрожава општи интерес Шпаније", званични Мадрид може да "предузме неопходне мере да је силом натера на сарадњу или да заштити поменути општи интерес".

Како објашњава аналитичар фирме "Танео интелиџенс" Антонио Баросо, централна влада ће заседати у суботу на кризном састанку како би размотрила процедуру, а након тога ће морати да пошаље Сенату сет конкретних акција које планира да предузме по члану 155.

Пре коначног гласања пленарне седнице, о тим корацима ће се дебатовати у Сенату, наводи Баросо.

Члан 155 омогућиће централној влади да "преузме контролу над политичким и административним институцијама побуњеничког региона", рекла је за АФП Тереза Фрејшес са Аутономног универзитета у Барселони.

Мере које би Мадрид предузео, наводи француска агенција, могле би да буду укидање регионалне владе, каталонска полиција би била под директном командом Министарства унутрашњих послова Шпаније, а могло би да дође и до "укидања регионалне скупштине".

Мадрид је, како подсећа агенција, такође предложио и одржавање регионалних избора у Каталонији како би се превазишао политички застој, на шта каталонски лидер није дао одговор.

Члан 155 само је једна од неколико опција које шпански премијер Маријано Рахој има у циљу заустављања каталонских сепаратиста.

Влада би такође могла да уведе ванредно стање и уведе забрану кретања и окупљања у Каталонији, рекао је правни експерт Хосе Карлос Кано Монтехано са универзитета Комплутенсе у Мадриду.

Према другим законима из 2015, Мадрид би могао да прогласи кризу националне безбедности и затражи овлашћења попут доношења закона декретом.

Влада би такође могла и да покрене низ криминалних случајева против каталонских лидера, наводи агенција.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво