Прве поделе међу каталонским лидерима

Међу сепаратистичким лидерима Каталоније појавиле су се прве поделе у вези са њиховим плановима да једнострано прогласе назависност након референдума који су власти у Мадриду прогласила нелегалним.

Док каталонски председник Карлес Пуџдемон прети да је питање дана када ће прогласити независност, министар за територију и одрживост, задужен за бизнисе у Каталонији, Санти Вила, предлаже "прекид ватре" са централном владом у Мадриду.

Вила је у чланку објављеном у каталонском дневном листу Ара поручио присталицама отцепљења да размисле о "корисности и последицама" одлуке о проглашењу независности, преноси АФП.

Пуџдемон је до уторка одложио појављивање пред каталонским парламентом, а неки лидери тог шпанског региона су позвали на то да се тада прогласи независност.

Влада Каталоније тек би требало да ратификује резултате референдума одржаног 1. октобра, што би отворило дводневни период у којем парламент може да прогласи независност. Широм Шпаније су, иначе, у току масовна окупљања, у знак подршке јединству земље.

Док Вила инсистира на опрезности, Пуџдемон је под јаким притиском ултра левичарске партије ЦУП, која је потребна за доношење закона, да делује брзо.

Претходник Пуџдемона, Артур Мас, рекао је за британски Фајненшел тајмс да би Пуџдемон требало да се фокусира на то како да независност учини ефективном, не само да је прогласи.

Аналитичари кажу да влада Каталоније ризикује да изгуби симпатије међународне заједнице и Мадриду пружи изговор за оштар одговор у случају да прогласи независност на основу неуставног референдума. Исто тако, међутим, ако се буде превише чекало са проглашењем, могуће је да ће покрети који се залажу за независност изгубити елан.

Јаз се не шири само међу политичарима, већ и међу присталицама и противницима независности, који нису сигурни коју стратегију да прате.

"Имам унутрашњи сукоб. Не желим једнострано проглашење независности, које ће трајати пет минута", рекла је професорка антропологије у Барселони Олга Јубани, преноси АФП.

Премијер Шпаније Маријано Рахој, који је под притиском да заузме чвршћи став према сепаратистима, инсистира да Пуџдемон не проглашава независност, како не би било "већих проблема".

То је виђено као претња да ће први пут у историји бити искоришћен члан шпанског Устава који дозвољава централној влади да суспендује регионалну владу и преузме њена овлашћења.

Жоан Ботеља, декан политичких наука на Аутономном универзитету Барселоне, каже да је у каталонском друштву присутан осећај "истинског аларма, не само нелагодности".

"Остало је још неколико сати да се избегне чеони судар... ти сати су критични", рекао је Ботеља.

Ово су кључни сати, не можемо очекивати да се изненада појави неки посредник, нити да обе владе прихвате позив на дијалог", рекао је Шавијер Арбос, професор уставног права на Универзитету Барселона.

"Иако је ситуација и даље забрињавајућа, сада видим да има још мало времена", додао је Арбос.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво