Стотине повређених у Каталонији; Пуџдемон: Освојили смо право на независност

Најмање 844 особe повређенe у сукобима полиције и грађана широм Каталоније, тврди каталонска влада. Шпанска полиција покушавала да спречи гласање. Председник Каталоније Карлес Пуџдемон поручио да је народ освојио право на независност. Премијер Шпаније Маријано Рахој каже да су Каталонци преварени да учествују у "нелегалном гласању".

01.00 – На референдум изашло 42,3 одсто грађана са правом гласа. За независност гласало 90 одсто њих, тврди регионална влада.

23.00 – Народ је освојио право на независну државу, рекао је Пуџдемон у телевизијском обраћању и додао да ће одржати обећање и прогласити независност ако победи опција "да" . Резултати референдума биће познати за неколико дана, преноси АП.

22.35 – Полиција је затворила 319 од око 2.300 гласачких места, а повређене су 844 особе, тврди регионална влада. Гардијан пише да су, по затварању гласачких места, кутије наводно пребачене на "тајну локацију".

21.00 – Затварају се сва бирачка места, осим она на којима има још људи који би да гласају. Почиње бројање гласова. Број повређених порастао на 761, преноси АП.

20.50 – У Каталонији није било референдума о независности, каже премијер Шпаније Маријано Рахој. С друге стране, каталонска влада поручује да ће шпанска влада одговарати пред међународним судовима због насиља полиције.

20.05 – На референдум до сада изашло 55 одсто грађана. Гласање ће вероватно трајати до око 21 час. Прелиминарни резултати очекују се вечерас, јавља специјални извештач РТС-а из Барселоне.

18.00 –  До 15 часова затворена 92 гласачка места. У сукобима широм Каталоније повреде задобило 465 особа, од којих је двоје у тешком стању, саопштила каталонска здравствена служба, преноси Ројтерс.

16.15 – Фудбалска утакмица Барселона - Лас Палмас ипак ће се одржати али без публике, након што је шпанска Ла Лига одбила да је одложи.

16.00 – Најмање 91 особа повређена је током сукоба са полицијом, док се 337 људи јавило у болнице, саопштила је каталонска влада. Шпанска полиција наводи да су ухапшене три особе и затворена 79 гласачка места.

14.50 – Повређено 337 грађана у сукобима са полицијом, саопштио је портпарол регионалне каталонске владе Хорди Туруљ. Међутим, медицински извори нису се огласили.

14.05 – Најмање 11 полицајаца је повређено до 13 часова, саопштила је шпанска полиција. 

13.00 – Шпанија позива Каталонију на прекид референдума, протести у Мадриду.

12.10 – Најмање 38 људи повређено у сукобима са полицијом, саопштила Каталонска служба за хитне ситуације. 

11.30 –  Шпанска полиција употребила гумене метке, преноси АП.

09.45 – Забележено више инцидената на референдуму о независности Каталоније. Специјалци на улицама, хеликоптери надлећу град, јавља специјални извештач РТС-а из Барселоне.

Упркос забрани Мадрида, грађани Каталонији су се на референдуму изјашњавали о независности. Гласање је протекло уз обрачуне полиције и демонстраната, као и уз затварање десетине бирачких места и одношење гласачког материјала.

Полиција је распоређена око бирачких места, а Барселону надлеће хеликоптер, јавио је специјални извештач РТС-а.

Шпанска полиција употребила је гумене метке против демонстраната испред гласачког места у Барселони, а неколико људи је повређено, преноси АП. Полицајци су испалили метке покушавајући да удаље демонстранте који су хтели да спрече да се полицијска возила са заплењеним гласачким материјалом удаље од бирачког места.

Шпански лист Периодико такође јавља да је полиција употребила гумене метке против неколико људи на једној раскрсници у Барселони.

АП преноси да се на појединим снимцима види како полицајци, док десетине хиљада људи настоје да гласају, ударају људе и покушавају да им одузму гласачке листиће и кутије.

Шеф дипломатије Шпаније Алфонсо Дастис рекао је да је насиље у Каталонији било "за жаљење и непријатно, али сразмерно". За то је окривио каталонског председника и регионалну владу јер, како каже, нису поштовали закон.

Министарство унутрашњих послова Шпаније позвало је грађане да сарађују у данашњим акцијама које се одвијају у Каталонији на основу судске одлуке о заплени изборног материјала на референдуму, преноси Ел Паис.

Троје ухапшено, велики број повређених

Министарство унутрашњих послова Шпаније је објавило да су 33 полицајца повређена приликом рација у циљу спречавања одржавања референдума у Каталонији, пренео је АП.

Како се наводи, повређено је 19 припадника Националне полиције и 14 Цивилне гарде.

Ухапшене су три особе, међу којима и једна малолетна. Ројтерс напомиње да је реч о малолетној девојци, која је са још две особе ухапшена "због непослушности и напада".

Широм Каталоније у сукобима с полицијом повређене су 844 особе, тврди каталонска влада. Претходно је АП јавио, позивајући се на каталонске здравствене службе, да је повређена 761 особа, а да су две задобиле теже повреде.

Каталонски лидер Карлес Пуџдемон изјавио је да је шпанска национална полиција употребила "неоправдано насиље" против људи у Барселони, који су желели да гласају на референдуму о независности, који је забранио Мадрид.

Градоначелница Барселоне Ада Колау позвала је шпанског премијера Маријана Рахоја да поднесе оставку и затражила од полиције да престане са употребом силе против гласача на референдуму, пише британски Гардијан.

"Полицијска акција против мирног становништва мора да престане. Данас то морамо да захтевамо и у Каталонији и у Шпанији", навела је Колау.

Представник шпанске владе у Каталонији Енрик Мило осудио је став регионалне полиције која није интервенисала да би затворила гласачка места на референдуму о независности те покрајине, пренео је Франс прес.

"Каталонски полицајци су добили наређење да спрече илегални референдум и не дозволе отварање гласачких места, али то на жалост није случај", рекао је Мило. Он је осудио и "огромну неодговорност" каталонских лидера.

Истакао је да је једини циљ данашње операције био да се, како каже, "илегални референдум не одржи и да шпански и каталонски народ настави да живи у миру и слободи као и претходних 40 година".

Гласање на било ком бирачком месту

Нешто после 20 часова почело је затварање појединих бирачких места, да би око 21 час остала отворена само она на којима су се затекли људи који још нису гласали.

На једном гласачком месту у Барселони, у школи "Хуан Миро", проломио се аплауз пошто је објављено да је гласање завршено. Добровољци су отворили пластичне гласачке кутије, преврнули их и почели да броје гласове. Како преноси АП, гомила на којој је заокружено "да" је много већа од гомиле са "не".

Полиција је, према наводима каталонских власти, затворила 319 од око 2.300 гласачких места. Регионалне власти су током дана саопштиле да је отворено три четвртине бирачких места.

"Читав свет гледа како се одвија државно насиље", рекао је портпарол каталонске владе Хорди Туруљ, преноси Ел Паис.

Пошто је шпанска полиција затворила нека биралишта и запленила изборни материјал на појединим бирачким местима, каталонска влада је позвала бираче да гласају на било ком бирачком месту које буде отворено.

Такође је потврђено да је ИТ систем на биралиштима константно блокиран, а истовремено на појединим бирачким местима није било интернета.

Регионална влада је објавила информацију да је креиран сајт уз помоћ блогерске платформе "Вордпрес", на коме је грађанима омогућено да гласају на референдуму до поноћи, јавља шпански лист Ел мундо.

У међувремену, Високи суд у Каталонији саопштио је да је судовима у тој шпанској покрајини поднето више тужби против локалне полиције, јер није затворила гласачка места за данашњи референдум о независности, упркос налозима шпанске централне власти да спроведе судску забрану.

Тужбе су поднете против каталонске полиције познате као Мосос, а због одсуства акције на гласачким местима, наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс.

Како је најављено, судије шест судова су се изјасниле да ће спровести истрагу.

"Отворена врата за проглашење независности"

У првом обраћању јавности по окончању гласања, лидер Каталоније Карлес Пуџдемон поручио је да су Каталонци освојили право на независну државу и да су отворена врата за једнострану објаву независности.

"Овим даном наде и патње, грађани Каталоније су освојили право на независну државу у виду републике", истакао је Пуџдемон у телевизијском обраћању и додао да ЕУ више не може да "скреће поглед", пренео је Би-Би-Си.

Поручује да ће одржати обећање и једнострано прогласити независност ако победи "да" на референдуму, пренео је АП.

Према закону који је усвојио каталонски парламент, победа са више од 50 одсто гласова "за", покренуће објаву независности у року од 48 сати по окончању гласања без обзира на излазност, подсетио је Пуџдемон.

АП напомиње да у Каталонији 5,3 милиона људи има право гласа.

"Моја влада ће у наредних неколико дана послати резултате данашњег гласања каталонском парламенту, где је суверенитет нашег народа, тако да парламент можда да делује у складу са законом о референдуму", рекао је Пуџдемон.

Истакао је да је "шпанска држава написала још једну срамну страницу своје историје са Каталонијом" и најавио да ће се директно обратити Европској унији да испита наводна кршења људских права шпанске владе.

Ројтерс наводи да прелиминарни резултати указују да је велика већина Каталонаца гласала за напуштање Шпаније.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се