У Каталонији скупови подршке референдуму

На хиљаде демонстраната окупило се на трговима у Барселони и другим каталонским градовима, у знак подршке референдуму о отцепљењу Каталоније од Шпаније. Заговорници отцепљења поделили милион гласачких листића за референдум. Баскијски лидер тражи да шпанска влада дозволи референдуме.

Демонстрани носе каталонске заставе и обележја, позивајући грађане Каталоније да изађу на референдум о независности, планиран за 1. октобар, који је шпанска влада прогласила нелегалним и забранила, пренео је АП.

Председница каталонског регионалног парламента Кармен Форкадел позвала је грађане да изађу на гласање и гласају за будућност Каталоније.

Уставни суд Шпаније укинуо је каталонски закон који је представљао правни оквир за успостављање незавности Каталоније док је шпанска влада прогласила незаконитим одржавање било каквог референдума о независности, јер се у Уставу наводи да је "Шпанија недељива".

Цивилна гарда Шпаније саопштила је да су њени агенти конфисковали више од 1,3 милиона постера, флајера и памфлета планираних за промоцију предстојећег каталонског референдума о независности.

Међутим, заговорници отцепљења Каталоније  поделили су милион гласачких листића за референдум о независности Каталоније - заказан за 1. октобар - који шпанска влада сматра нелегалним, преноси АП.  

Каталонски сепаратисти и даље настављау са кампањом за одржавање референдума истичући да ће уколико се народ изјасни за отцепљење прогалсити независност, навела је америчка новинска агенција.

У међувремену, лидер регионалне владе у Баскији, Иниго Уркулу, позвао је шпанску владу да дозволи референдуме о независности, сличне онима који су одржани у Шкотској и Квебеку.

"У очима света, шпанска влада је део проблема, а не решење", рекао је Уркулу члановима Баскијске националистичке партије (ПНВ), преноси АФП.

Он је нагласио да је Шпанија "изгубљена у свом лавиринту" и да је "пропала", рекавши да би почетна тачка била признавање две нације (Баскије и Каталоније), које желе да одлуче о својој будућности на демократски начин, преноси АФП. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво