Немачка дан уочи избора: И пророцима се јавља победа Меркелове

Дан уочи избора у Немачкој, где не постоји изборна тишина, политичке партије како водеће, тако и скоро анонимне, користе последњу прилику да привуку на своју страну нарочито неодлучне бираче, а сама канцеларка Ангела Меркел, чија је победа сасвим извесна, позвала је своје демохришћане у борбу за сваки глас.

"Многи се одлучују (за кога ће гласати) тек у последњим сатима", рекла је Меркелова у Берлину, док је у својој покрајини, Мекленбург – Предњој Померанији, смештеној на Балтику и граници према Пољској, учествовала у једној, како оцењују немачки медији, необичној акцији "спасавања живота".

Канцеларка је на бини, пред публиком, у жутом сакоу и црвеном прслуку озбиљно, као што изгледа све ради, на моделу лутке демонстрирала спасавање живота реанимацијом.

Немачке партије су у многим градовима имале своје изборне пултове са пропагандним материјалом и по, углавном лепом и сунчаном дану, покушавале још лепшим обећањима да привуку неодлучне бираче.

Таквих је пуно и они, према оценама аналитичара, могу бити један фактор ризика и нарушавања очекиваних резултата анкета.

И лидер социјалдемократа Мартин Шулц, који према резултатима најновије анкете пред сутрашње изборе, почиње да пристиже Меркелову, позвао је, исто као и она, у борбу за сваки глас.

Шулц, "изазивач" Меркелове на сутрашњим изборима, позвао је и на смену владе.

"Ми се боримо до последње минуте", рекао је Шулц у његовој изборној покрајини Северној Рајни Вестфалији.

Истакао је да би требало спречити једну владу "социјалне хладноће" и успех десничарске Алтернативе за Немачку (АфД) и крупним речима указао на слабљење демократије.

АфД је партија евроскептика и десничара која ће, према анкетама, овај пут ући у Бундестаг и, највероватније, постати трећа по снази политичка партија.

Она своје гласове и политичке поене сакупља на питању избеглица, броја странаца у Немачкој, као и на теми проширења Европске уније, па чак и "снова" о повратку "добре, старе немачке марке" и укидању евра.

Иако дан уочи изборе анкете показују да се разлика између Меркелове и Шулца смањује, њен изборни успех важи као сасвим известан.

Када би Немци директно могли да бирају канцелара, за Меркелову би гласало 45 одсто Немаца, а за Шулца 32 и тиме је разлика између њих двоје смањена са 29 одсто, колико је било пре четири седмице, на свега 13 одсто данас.

У изборну победу Меркелове не сумњају ни аналитичари ни медији, а судећи према таблоидима, ни пророчице.

Немачки таблиод Билд, утицајан и моћан, објавио је шта о немачким изборима мисле пророчице – и ту је, изгледа, све јасно.

"Меркелова ће у наредне четири године владати. То је до следећих избора. Неће бити једноставно, она је амбициозна и неће пре времена отићи или дати оставку. Демохришћани ће освојити 36 одсто гласова", предвиђа једна пророчица која сматра да ће Шулц бити шеф дипломатије и вицеканцелар, а његова партија освојити 24 одсто гласова.

У 299 изборних округа ће Немци сутра, до 18 часова, гласати за нови сазив Бундестага.

Победник избора, како прогнозе кажу, требало би да буду демохришћани канцеларке Ангеле Меркел, друга по снази партија би требало да буду социјалдемократе, а трећа Алтернатива за Немачку или, можда, премда су изгледи мали, либерали, којима је печат дао бивши шеф дипломатије Ханс Дитрих Геншер.

Када је реч о постизборним коалицијама, аналитичари указују да највеће шансе има наставак актуелне "велике коалиције" демохришћана и социјалдемократа, на челу са Меркеловом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво