Парламентарни избори у Немачкој

Биралишта на парламентарним изборима у Немачкој биће отворена до 18 часова, а право гласа има 61,5 милиона Немаца. Они бирају 598 посланика доњег дома парламента – Бундестага. До два сата гласало је 41,1 одсто уписаних бирача, што је за 0,3 одсто мање у односу на изборе пре четири године, саопштили су званичници.

Велики број немачких политичара је већ дао свој глас на изборима, на којима се данас одлучује ко ће у наредном четворогодишњем мандату владати овом најмоћнијом земљом Европске уније.

Немачка канцеларка Ангела Меркел, у пратњи мужа професора Јоахима Сауера, гласала је у Берлину.

Пре Меркелове, данас су гласали и немачки председник Франк-Валтер Штајнмајер, као и министри одлазеће владе и други високи политичари.

Бирачи на једном делу листића гласају за политичку партију и на тај начин се пропорционалним системом бира половина посланика. На другом делу гласају за окружне представнике, који се бирају већинским системом.

Према истраживањима јавног мњења, Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) ће освојити 37 одсто гласова, чиме ће Меркелова моћи да добије четврти мандат на челу владе.

Ипак, остаје питање да ли ће коалицију формирати са садашњим партнерима, социјалдемократама, или ће владу правити с мањим партијама.

Ако Меркелова после избора остане на челу Владе и ако буде канцеларка до 2021. године, изједначиће послератни рекорд Хелмута Кола који је 16 година био немачки канцелар.

Њен главни противкандидат, лидер Социјалдемократске партије (СПД) Мартин Шулц, није успео да озбиљније нашкоди ЦДУ током изборне кампање, а анкете предвиђају да ће освојити мало више од 20 одсто гласова.

На унутрашњем плану, јака економија, снажно поверење и ниска незапосленост на страни су Ангеле Меркел, али је, с друге стране, канцеларка била на мети критика 2015. после одлуке да отвори врата мигрантима и избеглицама.

Меркелова и Шулц, као и већина других партијских лидера, против су постављања ограничења броја миграната који могу да уђу у Немачку на годишњем нивоу, док је евроскептична партија Алтернатива за Немачку за потпуно затварање граница за мигранте и депортацију миграната којима није одобрен азил.

Популарност десничарске партије АфД порасла је због страха од миграната и терористичких претњи. У Бундестаг ће тако први пут вероватно ући АфД, која према анкетама има подршку између 10 и 12 одсто бирача, међутим, већина странака је искључила сарадњу с том партијом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво