Уочи парламентарних избора у Немачкој

У Немачкој се у недељу одржавају парламентарни избори на којима нешто више од 61 милион грађана има право гласа. Одлучиваће се ко ће у наредне четири године владати том најмоћнијом европском државом. Све предизборне анкете указују на то да ће Демохришћани канцеларке Ангеле Меркел остварити победу, прогнозира им се између 35 и 37 одсто гласова. На изборима право гласа има и милион и 300 хиљада бирача турског порекла, велики број Руса, Пољака и Румуна са немачким држављанством, али и око три милиона младих који први пут стичу право гласа.

У Берлину и после сутрашњег гласања највероватније неће бити политичких промена, не само према европским темама него и актуелним, глобалним питањима, сматрају аналитичари. Они тврде да без Ангеле Меркел или против њене воље неће моћи да буде формирана ниједна влада. Иза Демохришћана су Социјалдемократе које предводи Мартин Шулц.

Трећа по снази у Бундестагу могла би бити десничарска Алтернативна за Немачку, партија евроскептика која је највише политичких поена добила на теми мигрантске кризе. 

Дан пред изборе Ангела Меркел састала се са својим присталицама у седишту Хришћанско демократске уније у Берлину. Она је на последњим предизборним скуповима наглашавала важност мира у Европи и сарадње са администрацијом Европске уније у Бриселу.

"Не би требало да заборавимо да све док разговарамо једни са другима у Бриселу, налазимо заједничка решења, предрасуде једних о другима не могу да се развијају. Док год трагамо за таквим решењима то значи да нема мржње и насиља. Управо на бази тога је Европа у миру већ деценијама", каже Ангела Меркел.

Њен изазивач Мартин Шулц је на скупу у Берлину позвао присталице да му укажу поверење. Нагласио је ако Алтернатива за Немачку уђе у сазив Бундестага то ће значити да ће речник оних који копају гроб демократији ући у парламент први пут од 1945. године.

"Наредне четири године не смеју бити период стагнације и летаргије, са Ангелом Меркел која би владала Немачком као и до сада. Потребан нам је канцелар који има храбрости да обликује будућност Немачке. Поручио бих Алтернативи за Немачку да су они наши непријатељи и да ћемо бранити демократију у земљи", рекаои је  Мартин Шулц, кандидат Сцојалдемократске партије Немачке.

Експерти у Немачкој верују да Социјалдемократска партија вероватно неће моћи да промени политичку сцену, анкете јој дају 17 одсто гласова мање од Демоохришћана.

"Канцеларка је добро позната у земљи већ 12 година, а Шулц тек од пре девет месеци. Био је председник Европског парламента, али нема искуства у политици на националном нивоу. Он заслужује поштовање због борбе коју води, али то није довољно да би освојио место канцелара", каже Геро Нојгебауер, аналитичар са Слободног универзитета у Берлину.

Ко ће владати Немачком с Меркеловом у наредне четири године ипак је отворено питање - наставак владе велике коалиције између Демохришћана и Социјалдемократа била би могућа и очекивана опција, али се не искључује ни коалиција Демохришћана, Либерала и Зелених, сматрају аналитичари.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво