НАТО осудио споразум о забрани нуклераног оружја УН

НАТО је осудио споразум УН о забрани нуклеарног оружја као "нереалан" и упозорио да он ризикује да подрије међународни одговор на програм атомског наоружања Северне Кореје.

УН су усвојиле споразум у јулу, иако ниједна од девет земаља с нуклеарним оружјем није учествовала у његовом обликовању нити гласала за њега, а три од њих, чланице НАТО - Британија, Француска и САД, одмах су саопштиле да немају намеру да му се придруже.

НАТО наводи да споразум "занемаује стварности све изазовнијег међународног безбедносног окружења" у време све већих претњи, нарочито од Пјонгјанга, који је недавно извео свој шести и најснажнији до сада нуклеарни тест. 

Алијанса, која броји 29 чланица, оцењује да "у време када свет треба да остане уједињен суочен са све већим претњама, нарочито озбиљним претњама коју представља нуклеарни програм Северне, споразум не успева да узме у обзир ове хитне безбедносне изазове". 

"Тражење забране нуклеарног оружја кроз споразум, којем се неће придружити ниједна земља која заправо поседује нуклеарно оружје, неће бити ефикасно, неће смањити нуклеарне арсенале, нити ће побољшати безбедност било које земље нити међународни мир и стабилност", наводи се у саопшстењу. 

Реаговање Алијансе уследило је дан након што је амерички председник Доналд Трамп рекао на генералној дебати Генералне скупштине УН у Њујорку да је спреман да "потпуно уништи" Северну Кореју, назвавши лидера те земље Ким Џонг Уна "ракеташем на самоубилачкој мисији", примећује АФП. 

Како је раније објављено, генерални секретар УН Антонио Гутерес отвориће церемонију потписивања првог споразума о забрани нуклеарног оружја, а Савет безбедности УН ће одржати први састанак на високом нивоу о дугорочним плановима за своје мировне операције.

Споразум о забрани нуклеарног оружја у јулу је одобрио више од 120 земаља уз снажно противљење земаља које имају нуклеарно оружје које су бојкотовале преговоре. 

Очекује се да ће 51 земља потписати споразум, преноси АП.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво