Габријел: Ким Џонг Ун није луд

Немачки министар спољних послова Зигмар Габријел рекао је за таблоид "Билд" да би у севернокорејској кризи стране у спору требало да поведу директне преговоре. Истиче да Ким Џонг Ун само следи "хладнокрвно прорачунату стратегију".

Северна Кореја је прошлог петка поново тестирала ракету. Немачки шеф дипломатије Зигмар Габријел заложио се за "директне преговоре" са вођством Северне Кореје.

Потребне су "визије и мудри кораци" по узору на Конференцију за европску безбедност и сарадњу у време Хладног рата, рекао је Габријел за таблоид Билд.

Ким Џонг Ун "није луд", већ следи хладнокрвно прорачунату стратегију и сматра да је његов режим осигуран зато што има атомску бомбу. Према Габријеловим речима, лидеру у Пјонгјангу је потребно предочити неку другу безбедносну гаранцију, "а то је могуће само у директним преговорима са Северном Корејом", о чему, како је рекао, морају да се договарају три силе: САД, Кина и Русија.

Габријел је о кризи на Корејском полуострву током викенда разговарао са кинеским државним секретаром Јанг Ђечијем и после тога рекао да је, када је реч о Северној Кореји, потребна двострука стратегија: С једне стране притисак, с друге дипломатија.

Немачки министар спољних послова се заложио и да се сачека да се види ефекат последњих санкција: "Потребно је време док оне не почну да делују – то смо видели на примеру Ирана."

"Ратна реторика" САД

САД су током викенда још једном упозориле вођство у Пјонгјангу да би напад на њих или неког од савезника довео до уништења Северне Кореје. Прошлог петка Северна Кореја је поново испалила једну ракету преко Јапана. У недељу су се председник САД Доналд Трамп и његов јужнокорејски колега Мун Ђе Ин у телефонском разговору договорили да пооштре санкције против Пјонгјанга.

Немачки министар спољних послова Габријел је пре четири седмице рекао да се председник САД Трамп служи "несхватљиво ратном реториком" и додао да постоји опасност да "такве ескалације почну језиком, а потом заврше војном интервенцијом".

Габријел је од Кине затражио да изврши већи притисак на Северну Којреју и рекао да "Пјонгјанг мора осетити да сада, са још оштријим курсем провокације, више нема партнера у свету".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво