Експлозија у лондонском метроу, реч о терористичком акту

Двадесет девет особа је примљено у болницу након експлозије у возу лондонског метроа на станици "Парсонс грин". Већина повређених је задобила опекотине. Осумњичени индентификован. Полиција прогласила експлозију "терористичким инцидентом". Исламска држава преузела одговорност за напад.

21.15 - Екстремистичка организација Исламска држава је преузела одговорност за напад у лондонском метроу.

19.45 - Британске власти су саопштиле да је број људи којима је у болницама указана помоћ после јутрошњег напада у лондонском метроу повећан на 29.

16.30 - Британска служба безбедности идентификовала је осумњиченог за умешаност у напад на воз у Лондону уз помоћ снимака са сигурносних камера.

14.30 - Експлозивна направа имала је уграђен сатни механизам, јавили су Би-Би-Си и Скај њуз.

13.30 - Двадесет двоје људи примљено је у лондонске болнице. Нико није животно угрожен, саопштила је Хитна помоћ.

13.05 - Направа која је коришћена у нападу није у потпуности експлодирала, објавио је Скај њуз позивајући се на неименоване изворе.

12.00 - На станици "Парсонс грин" експлодирала је бела пластична кофа, али се још не зна шта се у њој налазило, јавља дописница РТС-а из Лондона.

11.30 - Комитет британске владе за хитна питања одржаће после подне састанак са премијерком Терезом Меј, преноси Би-Би-Си.

Лондонска полиција званично је прогласила "терористичким инцидентом" експлозију у возу на лондонској станици метроа "Парсонс грин". Током поподнева ће бити одржан састанак Комитета за хитна деловања који ће водити британска премијерка Тереза Меј.

Дописница РТС-а из Лондона јавља да је на станици у југозападном Лондону експлодирала бела пластична кофа, али се још не зна шта се у њој налазило, јавља дописница РТС-а из Лондона.

Очевици који су од експлозије били удаљени само неколико десетина метара говоре о запаљивој кугли, која је, колико се за сада зна, ранила једну особу која је задобила опекотине лица. Све друге повреде настале су у стампеду који је потом уследио пошто је на станици у југозападном Лондону настала општа паника, наводи дописница РТС-а.

Делови лондонског метроа су затворени, а тешко наоружана полиција је на лицу места.

У међувремену, британска служба безбедности идентификовала је осумњиченог за умешаност у напад на воз у Лондону уз помоћ снимака са сигурносних камера, јавља Скај њуз, цитирајући снаге безбедности.

Ројтерс наводи да је Мејова у саопштењу у којем најављује састанак Комитета, познатог као "Кобра", навела да су јој "мисли уз повређене у 'Парсонс грину' и спасилачким службама, које још једном брзо и храбро одговарају на терористички инцидент".

Скотланд јард је саопштио да нема извештаја о постојању друге експлозивне направе, нити о човеку са ножем.

Портпарол премијерке Велике Британије каже да она "добија редовна нова обавештења" у вези с оним што се догодило.

Британски министар спољних послова Борис Џонсон изјавио је за Скај њуз да је "веома важно не износити спекулације у овом тренутку".

"Очигледно, сви би требало да буду мирни и наставе да воде живот на нормалан начин, онолико нормалан колико то може", поручио је Џонсон.

На фотографијама са друштвених мрежа види се кеса из супермаркета са белом кофом из које избија пламен, као и жице које из ње вире.

Презентерка вести Би-Би-Сија истиче да је видела жену на носилима са опекотинама лица и ногу.

Путник који се затекао у возу лондонског метроа у тренутку јутрошње експлозије каже да је пламен обухватио један вагон и кренуо да се шири, док су путници бежећи ка излазу газили једни друге, а полиција саветује људе да избегавају западни део Лондона око станице "Парсонс грин", преноси Ројтерс.

Очевидац за Ројтерс наводи да су путници изненада зачули како нешто хучи и угледали пламен како хита ка њима, после чега су кренули да беже ка излазу и газе једни друге, али каже да није чуо пуцањ након што је полиција стигла на место инцидента.

"Само сам чуо како нешто хучи. Погледао сам на горе и видео цео вагон обухваћен пламеном који иде ка мени", рекао је тај очевидац и додао да је воз био крцат путницима.

Људима се саветује да не иду у подручје на којем се десио инцидент. "Саветовали бисмо људе да избегну то подручје", навела је полиција.

У прекиду је саобраћај у подземној железници између станица "Ерлс корт" и "Вимблдон" пошто возови пролазе кроз станицу у којој је дошло до инцидента.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво