"Ирма" ослабила на ниво тропске олује

Амерички Национални центар за урагане је саопштио да је "Ирма" ослабила на ниво тропске олује, али да и даље изазива ударе ветра који скоро имају снагу урагана. Стручњаци упозоравају да ће сада велики проблем бити кише и плимни таласи.

Улице Мајами бича од јутрос су сабласно пусте. Спасилачке екипе почеле су потрагу за повређенима и несталима у налету урагана Ирма. Највише је захватио средишња подручја Флориде, око Тампе и Орланда, док је у Џексонвилу рекордни плимни талас. Многе куће остале су без кровова, улице су поплављене, а више од пет милиона људи нема струју. Аеродроми у Мајамију до даљег су затворени.

''Немамо комплетан увид у размере материјалне штете, нити о повређенима. Надам се да ћемо успети да оспособимо два аеродрома у наредна 24 сата", каже директор Управе за ванредне ситуације на Флориди Брајан Кун.

Вода се повлачи с улица Мајамија, а због одсуства већег броја полицајаца у граду, опљачкано је неколико продавница. Више од 160 хиљада људи и даље је у склоништима.

"Ирма", која је била означена као најснажнији ураган изнад Атлантика, у осам сати ујутру по локалном времену забележена је на око 170 километара северозападно од Тампе, у савезној држави Флориди, с најјачим ударима ветра од 110 километара на час, наводе агенције.

Из тог центра, чије је седиште у Мајамију, додају да се очекује додатно слабљење олује до уторка после подне по локалном времену, пренео је Ројтерс.

У међувремену, власти Џексонвила који се налази на северозападу Флориде издале су наредбу за хитну евакуацију, јер се очекује да ће ниво поплава због олује Ирма додатно порасти због доласка плиме.

"Уколико сте у евакуационој зони А или Б дуж реке морате да следите ово упозорење и одете одмах", саопштила је на свом налогу на Фејсбуку канцеларија шерифа у Џексонвилу говорећи о крајевима дуж реке Сент Џонс, која дели град.

У саопштењу се наглашава да је већ забележен историјски ниво поплава и упозорава да ће он наставити да расте, пренео је АФП.

"Очекујте 1,2 до 1,8 метара изнад нормалног плимског нивоа", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се становници којима је потребна помоћ да напусте домове позивају да окаче белу заставу, мајицу или неки други бели објекат испед своје куће како би привукли пажњу спасилачких тимова.

Ураган је на Куби однео десет живота. Делови Хаване и даље су под водом, на улицама су спасилачке екипе и војска. Ирма је најјача олуја која је погодила то карипско острво у последњих 80 година.

Још теже последице олуја је оставила на Светом Мартину, где је уништено 70 одсто домова и инфраструктуре. На острво стижу холандски краљ и француски председник, а Париз шаље још војника и полицајаца да успоставе ред, због учесталих пљачки.

По повратку из Колумбије, папа Фрања летео је изнад подручја уништених ураганима. Оштро је критиковао све који сумњају у климатске промене, рекавши да ће историја судити онима који нису донели одлуке неопходне да се заустави емисија гасова која доводи до загревања Земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се