Потера у Шпанији, терористи планирали напад на Саграда Фамилију

У Шпанији се наставља истрага после терористичких напада. Полиција је идентификовала тела тројице од петорице нападача у Камбрилсу, а у току је потрага за возачем комбија – убице. Амерички председник Доналд Трамп обећао је у телефонском разговору са шпанским премијером Маријаном Рахојем пуну подршку своје земље у истрагама напада, саопштила је Бела кућа. Терористи планирали напад на Саграда Фамилију, пише британски "Телеграф".

За нападе у два шпанска града осумњичени су Мароканци – Мусу Укабира, Саид Ала и Мухамад Хисамија, саопштила је каталонска полиција. Четири особе су ухапшене, тројица у Риполију на око 100 километара од Барселоне а један мушкарац у Алканару.

Полиција верује да је возач камиона који је усмртио људе у центру Барселоне, 22-годишњи Јунес Абујакуб, жив и у бексту па је организована потера по целој Шпанији.

"Верујемо да је возач камиона који је покосио људе у улици Ла Рамбла напустио возило пешице и колико знамо, он је наоружан. Организовали смо потеру за њим. Он и други осумњичени су већ неко време планирали нове, веће нападе по Шпанији", истиче Јосеп Љуис Трамперо из каталонске полиције.

Муса Оукабир, који је раније именован за главног осумњиченог за напад у Барселони, убијен је током окршаја са полицијом у Камбрилсу, западно од Барселоне. Од убијених, махом туриста, у Барселони, идентификоване су до сада четири особе, углавном странци.

У престоници Каталоније и даље се одаје пошта страдалима. На авенији Ла Рамбла грађани су синоћ запалили свеће и писали поруке у знак сећања према убијенима. 

Безбедносне камере једног музеја дуж те авеније снимиле су тренутак када је камион рушио људе, а сведоци говоре о драматичним тренуцима.

"Била је права лавина људи, то је прво што сам видео. Изненада сам схватио разлог за то када сам видео да камион убрзава и гази људе. Када смо пришли ближе видели смо људе на земљи, по целом булевару", испричао је један сведок.

Представници шпанске и каталонске владе састаће се да донесу одлуку о нивоу претњи терориста у земљи и каталноском региону, преноси АП.

Након терористичких напада у Шпанији, у којима је погинуло 14 а повређено више од 100 људи, ниво претњи од тероризма је сада на четвртом месту на скали од један до пет.

Министар унутрашњих послова Хуан Игнасио Соидо је рекао да ће влада појачати безбедносне мере на местима где увек има пуно људи и на туристичким атракцијама, пренео је Ројтерс.

"Ми ћемо преусмерити наше напоре и прилагодити их сваком месту или подручју којем је потребна посебна заштита", рекао је Соидо.

Такође, он је навео да шпанске власти сматрају да је терористичка ћелија која стоји иза напада у потпуности разбијена.

Власти су саопштиле да су терористички напади дело велике терористичке јединице која је планирана напад у кући у Алканару, 200 километара од Барселоне.

Шеф каталонске полиције изјавио је да је случајна експлозија у Алканару у среду последица покушаја да се направе експолозивни уређаји, а то је, каже, спречило осумњичене да спроведу нападе ширих размера.

Каталонска полиција саопштила је, у међувремену, да изводи контролисане експлозије у граду Алканар, где су екстремисти планирали нападе у Барселони и Камбрилсу.

Полиција је преко Твитера позвала становнике Алканара да не буду уплашени због детонација.

Приморски градови су почели да постављају бетонске баријере на популарним шеталиштима, у настојању да спрече нападе сличне оном у Барселони, преноси шпански лист Вангуардија.

Бетонске баријере су већ постављене у популарним шпанским туристичким дестинацијама на обали Средоземног мора - Калафељу, Калељи и Реусу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи