Истрага напада у Шпанији – убијени нападачи у Камбрилсу, расте број жртава

У шпанском летовалишту Камбрилсу преминула је једна жена, после напада у којем је повређено седам особа. Пет нападача је убијено. Тај напад се догодио неколико сати након што је комби улетео међу пешаке у Барселони при чему је страдало 14 особа. Ухапшене су четири особе – три Мароканца и један шпански држављанин. Не зна се да ли је возач комбија међу убијенима у Камбрилсу. Држављанка Србије лакше повређена у Барселони. Јаке полицијске снаге у том граду, јавља специјални извештач РТС-а.

23.00 – Идентификована тела тројице Мароканаца које је јутрос убила полиција у Камбрилсу. То су Муса Укабир (17), Саид Ала (18) и Мухамед Ишами (24), који су живели у месту Рипол, у Каталонији. Трага се за Јунесом Абујакубом (22). Полиција негира раније медијске наводе и каже да се још не зна да ли је возач камиона међу убијенима.

20.30 – Полиција растерала групу десничарских демонстраната у Барселони након што их је претходно раздвојила од више стотина контра-демонстраната.  

20.00 – Према најновијим подацима које је саопштила полиција у Барселони, 14 људи је страдало, 100 је повређено од којих 15 тешко.

19.30 – У току је протест националиста у Барселони. Полиција је и даље на улицама, јавља извештач РТС-а. Држављанка Србије која је повређена налази се на путу за Србију.

18.50 – Каталонска полиција потврдила је да је возач комбија, који је у центру Барселоне улетео међу људе, био је један од петоро терориста које је полиција усмртила у Камбрилсу, преноси Ројтерс.

16.50 – Представници свих 15 чланица Савета безбедности УН минутом ћутања одали пошту жртвама терористичких напада у Шпанији.

16.35 – Би-Би-Си Радио објавио је снимак окршаја полиције са једним од нападача у Камбрилсу.

15.55 – Осумњичени за нападе планирали још већи, возач комбија можда је убијен у Камбрилсу, саопштила је шпанска полиција.

15.30 – За Џулију Монако из Мелбурна терористички напад у Барселони је трећи напад који је преживела пошто је пре неколико месеци била сведок напада у Лондону и Паризу, пише британски "Индипендент".

14.00 – Ухапшен и четврти осумњичени, али још се не зна да ли је реч о Муси Укабиру.

13.30 – Држављанка Србије задобила лакше повреде у нападу у Барселони.

12.00 – Сумња се да је тинејџер Муса Укабир возач комбија који се залетео у пешаке у Барселони. Број жртава у нападима у Шпанији порастао на 14.

11.40 – ЦИА упозорила каталонску полицију на могући терористички напад, тврди локални лист Перидоко.

11.20 – Најмање један терориста у бекству, каже председник Каталоније Карлос Пучдемос.

09.30 – Трогодишња девојчица је најмлађа жртва напада у Барселони, преносе шпански медији.

09.00 – Полиција ухапсила још једну особу због напада у Барселони, јавља Ројтерс.

08.45  Последња информација је да је у Барселони 88 повређених, каже за РТС отправница послова Србије у Мадриду Катарина Миленковић.

У обрачуну са полицијом, око један сат после поноћи, на шеталишту каталонског туристичког градића Камбрилса убијено је пет нападача.

Полиција је саопштила да су терористи убијени у Камбрилсу повезани са јучерашњим терористичким нападом у Барселони, у којем је, према најновијим информацијама, убијено 14 особа.

Неки од нападача су носили прслуке са експлозивом, за које се испоставило да су лажни, каже каталонски званичник Карлес Пујђемонт за локалну радио-станицу РАЦ1.

Повређено је седам особа, од којих је једна жена касније преминула. АФП преноси да је напад извршен аутомобилом марке "ауди А-3".

Ситуација у Камбрилсу, популарном летовалишту, сада је под контролом, истиче полиција.

Како је у међувремену саопштила полиција, особе осумњичене за терористичке нападе планирале су напад још већих размера, али су спречени у својим плановима због чега су били принуђени да делују брзо, преноси АФП.

Осумњичени су припремали један или неколико напада у Барселони, а експлозија у једној кући у Алканару, стотинак километара од престонице, спречила је њихове планове, јер нису више имали материјала који им је био потребан за извођење напада већих размера, наводи се у саопштењу и додаје да су напади планирани из града Алканара.

Експлозија у једној кући у Алканару у среду увече у којој је једна особа погинула последица је покушаја да се направе експлозивни уређаји, саопштила је полиција.

Три ухапшене особе су Мароканци, док је четврта шпански држављанин, а нико од њих до сада није био осумњичен за терористичке активности, преноси Ројтерс.

Осумњичени имају између 21 и 34 године, а полиција истиче да још увек није идентификовала возача комбија који је у Барселони на тргу улетео на шеталиште, додавши да је могуће је да је погинуо заједно са терористима убијеним у Камбрилсу, преноси Ројтерс.

Специјални извештач РТС-а из Барселоне јавља да су у целом граду приметне појачане полицијске снаге, након јучерашњег терористичког напада у којем је бели комби великом брзином улетео међу пешаке.

Напад је био страшан описују очевици, па међу њима и наш земљак Станко Лекић који ради као туристички водич.

Лекић је за РТС испричао како је комби док је возио цик-цак Ла Рамблом стао коначно на два метра од њега. Каже да је већ видео како га удара, али да је терористу зауставио киоск са сувенирима или неки сличан објекат.

Сведок Раде Петровић, који се у тренутку напада затекао у улици Ла Рамбла, каже да је почео да бежи са масом, али да није знао о чему се ради.

"Људи су почели да причају, деца да вриште, катастрофа, општи хаос. Ја мислим да у животу ово нисам доживео, овакав страх, панику, нисмо знали шта се дешава, нико није причао. Тек касније смо чули да је човек газио људе низ главну улицу Ла Рамбла. Сада је већ нормално, пуне су улице, свуда је полиција", рекао је Петровић.

И данашњи и јучерашњи напади доводе се у везу са експлозијом која се у среду увече догодила у једној кући у Алканару, око 200 километара јужно од Барселоне, у којој је најмање једна особа погинула. У регионалној полицији Каталоније сумњају да је у тој кући "припремана експлозивна направа", преноси АФП.

Укупно је убијено 14 особа у оба напада, а надлежни страхују да би тај број могао да порасте.

Према последњим информацијама, повређено је око 100 особа, од којих је 15 у тешком стању.

Лакше повреде задобила је једна држављанка Србије, а амбасада је у редовном контакту са надлежним органима, од којих очекује информације уколико се испостави да је у нападима било жртава из Србије.

"Они још немају списак жртва, али су се обавезали да ће, кад буду имали комплетне информације, обавестити амбасаду", каже Миленковић.

У међувремену, шпанска агенција за цивилну заштиту објавила је да међу погинулима и повређенима у терористичком нападу у Барселони има држављана из најмање 18 земаља – Француске, Немачке, Шпаније, Холандије, Аргентине, Венецуеле, Белгије, Аустралије, Мађарске, Перуа, Румуније, Ирске, Грчке, Кубе, Македоније, Кине, Италије и Алжира.

Француско министарство спољних послова је саопштило да је повређено 26 њихових држављана, од којих је најмање 11 у тешком стању.

Белгија је саопштила да је један њихов држављанин убијен у нападу, док је из Хага стигла информација да је троје Холанђана повређено. Грчки дипломата је пријавио да су повређене три особе из његове земље – жена и њено двоје деце.

Тинејџер возач комбија у Барселони?

Шпанска полиција трага за тинејџером за кога се сумња да је возио комби којим се залетео у пешаке.

Медији су раније јавили да је реч о млађем брату Дриса Укабира, који је јуче ухапшен под сумњом да је изнајмио комби који је употребљен за напад, преноси британски Гардијан.

Дрис Укабир је негирао умешаност у напад, и наводно је полицији рекао да су његови лични документи украдени и потом злоупотребљени за изнајмљивање возила.

Каталонска полиција верује да је Муса Укабир – који, према наводима шпанских медија има 17 или 18 година, побегао са места напада.

"Најмање један терориста у бекству", рекао је председник Каталоније Карлос Пучдемос за локални радио и додаје да нема информацијама о могућностима да у бекству нанесе нове штете.

Власти веруују да је осам особа било део терористичке ћелије која је извршила напад у Барселони и да су планирали да користе канистере са бутан гасом, саопштио је неименовани извор правосуђа близак истрази.

Одговорност за овај напад је преузела Исламска држава.

На хиљаде људи, међу којима су и шпански краљ Филип Шести и премијер Маријано Рахој, окупило се данас на главном тргу у Барселони, где су минутом ћутања одали пошту жртвама терористичког напада. Уследили су узвици: "Не плашим се! Не плашим се!", преноси АП.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво