Сиријски побуњеници: Гашење програма ЦИА - ударац опозицији

Одлука САД да угаси тајни програм војне помоћи ЦИА задаће велики ударац сиријској опозицији и тиме се ризикује да џихадистиа још јаче притисну побуњенике, оцењују сиријски побуњеници. Према наводима "Вашингтон поста", председник САД Доналд Трамп донео је одлуку да укине програм подршке пре скоро месец дана.

Побуњеници, који су примали помоћ на основу програма ЦИА, наглашавају да тек треба да буду обавештени о одлуци САД коју је прву објавио Вашингтон пост у среду, а Ројтерсу потврдила два америчка званичника.

Командант Слободне сиријске армије сматра да се америчком одлуком ризикује да се изазове колапс модерне опозиције што би, како каже, ишло на користи сиријском председнику Башару ел Асаду и џихадистима повезаним са Ал Каидом који већ дуго покушавају да униште умереније групе.

Вашингтон пост објавио је да ЦИА гаси свој програм подршке побуњеницима који се боре против сиријског председника Башара ел Асада.

Позивајући се на неименоване америчке званичнике, тај лист наводи да је четворогодишња тајна операција имала ограничен утицај, нарочито од када су руске снаге стале на страну Асада 2015. године.

Према наводима Вашингтон поста, председник САД Доналд Трамп донео је одлуку да укине програм подршке пре скоро месец дана, након састанка са директором ЦИА Мајком Помпеом и саветником за националну безбедност Х. Р. Мекмастером.

Бела кућа и званичници ЦИА одбили су да коментаришу те наводе. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи