ЦИА гаси програм подршке борцима против Асада?

Америчка Централна обавештајна агенција ЦИА гаси свој програм подршке побуњеницима који се боре против сиријског председника Башара ел Асада, пише "Вашингтон пост".

Позивајући се на неименоване америчке званичнике, Вашингтон пост наводи да је четворогодишња тајна операција имала ограничен утицај, нарочито од када су руске снаге стале на страну Башара ел Асада 2015. године.

Према наводима тог листа, председник САД Доналд Трамп је донео одлуку да укине програм подршке пре скоро месец дана, након састанка са директором ЦИА Мајком Помпеом и саветником за националну безбедност Х. Р. Мекмастером.

Бела кућа и званичници ЦИА одбили су да коментаришу те наводе.

Лист тврди да постепено укидање програма ЦИА одржава "Трампов интерес у проналажењу начина да сарађује са Русијом", као и "признање ограничене моћи Вашингтона и жеље да уклони Асада са власти".

АФП подсећа да су САД и Русија постигле договор о прекиду ватре у југозападној Сирији, који је објављен 7. јула на самиту Г-20 у Хамбургу, где се Трамп, први пут од ступања на чело САД, састао са руским председником Владимиром Путином.

Бивши амерички председник Барак Обама одобрио је програм за подршку побуњеницима 2013. године у време када су разне групе побуњеника тражиле спољну подршку у устанку против "Асадовог режима".

Више хиљада сиријских бораца против владе је обучено и наоружано, подсећа француска агенција.

У међувремену је руски сенатор Константин Косачев оценио да одлука о прекиду америчког програма обуке и наоружавања умерених сиријских побуњеника отвара нове могућности за сарадњу Русије и САД у рату против тероризма.

"Сигурно да су ово дуго очекиване и одличне вести", рекао је Косачев који је на челу Комитета за међународне послове у горњем дому руског парламента.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се