Путин и Трамп постигли договор о примирју у деловима Сирије

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да су председници САД и Русије, Доналд Трамп и Владимир Путин, постигли договор о примирју у деловима Сирије, које ће ступити на снагу 9. јула.

Амерички државни секретар Рекс Тилерсон је, након састанка америчког и руског лидера, Доналда Трампа и Владимира Путина, саопштио да су током сусрета који је трајао два сата и 15 минута двојица лидера разговарали о више тема, укључујући ситуацију у Сирији и подржали прекид ватре на југозападу те земље који ће ступити на снагу од 9. јула, преноси Ројтерс.

Они су такође размотрили како постићи деескалацију у другим деловима Сирије који нису обухваћени договором о примирју.

Тилерсон је додао да и Русија такође има интерес да Сирија буде стабилна и да дође до разговора о будућем вођству те земље, додајући да САД не виде будућу улогу за Асадову породицу.

Начин на који ће председник Асад отићи остаје да буде утврђено, али је извесно да ће негде у процесу политичке транзиције он отићи, рекао је Тилерсон, преноси Ројтерс.

Претходно је АП јавио, позивајући се на неименоване америчке званичнике, да су САД и Русија постигли договор о прекиду ватре на југозападу Сирије.

Како је навела агенција, прекид ватре би требало да ступи на снагу 9. јула у подне по локалном времену у Дамаску.

АП је указао да се информација о овом прекиду ватре појавила док је трајао састанак председника САД и Русије, Доналда Трампа и Владимира Путина, на маргинама самита Г-20 у Хамбургу.

Ројтерс је навео да је портпарол Стејт департмента, који присуствује том самиту, одбио да прокоментарише ове наводе.

Доналд Трамп и Владимир Путин састали су се данас на маргинама самита Г-20 у Хамбургу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара