Москва блокирала декларацију о увођењу мера против Пјонгјанга

Делегација Русије је у Уједињеним нацијама блокирала амерички предлог декларације којим се позива на "значајне мере" против Северне Кореје, јер, како наводе, сматрају да Пјонгјанг у својој последњој ракетној проби није користио интерконтиненталну ракету него ракету средњег домета.

САД су после испаљивања ракете Северне Кореје у уторак 4. јула оцениле да се ради о интерконтиненталној балистичкој ракети, што представља велики успех за власти у Пјонгјангу, чији циљ је да могу нуклеарним ракетама да стигну до територије САД.

У тексту који су предложиле САД се подсећа да се Савет безбедности раније сложио да се "предузму нове значајне мере" против Северне Кореје у случају нове пробе нуклеарне или балистичке ракете, и да ће у том случају УН почети одмах да раде на тим мерама.

Текст оштро осуђује ракетну пробу и припрема терен за нацрт резолуције којом би се увеле још оштрије санкције Северној Кореји.

Руски представници у УН су са своје стране навели да нису блокирали декларацију, већ да су само сугерисали Американцима да унесу "одговарајуће измене".

Руска делегација не може да прихвати да се наведе да се ради о пробном лансирању интерконтиненталне балистичке ракете, навела је руска делегација у саопштењу и поновила да руско министарство одбране сматра да се радило о ракети средњег домета.

Пошто је Вашингтон одбио да из текста избаци помињање интерконтиненталне ракете, преговори о том тексту су завршени, навеле су дипломате.

Саопштења у Савету безбедности треба да се усвоје једногласно.

Америчка амбасадорка при УН Ники Хејли је рекла у среду да ће наредних дана представити предлог за нове санкције и оценила да најновија севернокорејска проба представља јасну војну ескалацију, те упозорила да су САД спремне да употребе војну силу, али да не би волеле да иду у том правцу.

Амерички председник Доналд Трамп јуче је током посете Варшави обећао Северној Кореји да ће добити "оштар" одговор на њено лансирање интерконтиненталне балистичке ракете.

"Позивам све земље да се супротставе тој глобалној претњи и да јавно покажу Северној Кореји да има последица за њено врло, врло лоше понашање", рекао је Трамп у Варшави.

Кина је међутим одмах позвала да се избегну речи и дела које би могла да погоршају тензије на Корејском полуострву.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи