Северна Кореја тврди да је лансирала прву интерконтиненталну балистичку ракету

Балистичка ракета коју је рано јутрос испалила Северна Кореја према Јапану пала је у Јапанско море, саопштили су званичници из Сеула. Из Пјонгјанга саопштавају да је први пут лансирана интерконтинентална балистичка ракета.

Севернокорејске власти су навеле да је ракета достигла висину од 2.802 километра и да је летела 933 километра.

Према подацима јужнокорејских и америчких званичника, Пјонгјанг је извршио пробу балистичке ракете средњег домета која је пала у море, али Сеул сумња да би могло да се ради о интерконтиненталној ракети.

АП наводи да, уколико тврдња Пјонгјанга буде потврђена, ово би могло да се сматра кључном променом за земље које покушавају да контролишу севернокорејска настојања за ракетом са нуклеарним оружјем која може да досегне било коју тачку у САД.

Агенција наводи да би јутрошња проба могла да буде најуспешнија проба Северне Кореје до сада, а неименовани војни аналитичар је рекао да би та ракета могла да буде довољно моћна да досегне Аљаску.

Проба је спроведена на дан када се у САД обележава национални празник Дан независности и неколико дана после састанка америчког председника Доналда Трампа и његовог јужнокорејског колеге Мун Џае Ина, који је био посвећен претњи из Северне Кореје. 

Мун Џае Ин је саопштио да јужнокорејска војска анализира ракету у вези са могућношћу да се радило о интерконтиненталној балистичкој ракети.

Мун је то изјавио у уводном обраћању националном безбедносном савету у Плавој кући у Сеулу, рекавши да је дубоко разочаран тиме што је Северна Кореја лансирала ракету само неколико дана након што су он и председник САД Доналд Трамп позвали на уздржаност.

Министарство одбране Јапана је саопштило да је балистичка ракета средњег домета коју је лансирала Северна Кореја "у великој мери" прешла висину од 2.500 километара.

Наводи се да је ракета летела 930 километара пре него што је пала на подручје Ексклузивне економске зоне Јапана, који је као и Јужна Кореја снажно осудио овај чин назвавши га кршењем резолуција УН.

"Северна Кореја је испалила још једну ракету упркос поновљеним упозорењима међународне заједнице", рекао је јапански премијер Шинзо Абе, који је оценио је да је том пробом претња повећана.

Абе је додао да ће на маргинама Самита Групе 20 индустријски развијених земаља крајем недеље у Хамбургу бити одржан састанак званичника Јапана, САД и Јужне Кореје.

Јапански премијер је позвао председнике Кине Си Ђинпинга и Русије Владимира Путина да предузму додатне мере против претње коју представљају нуклеарне и балистичке пробе Северне Кореје.

Руска војска је данас саопштила да је у питању балистичка ракета средњег домета. Заменик руског министра иностраних послова Сергеј Рјабков изјавио је да је најновије севернокорејско лансирање балистичке ракете кршење резолуције Савета безбедности Уједињених нација, јавила је руска новинска агнција РИА.

Рјабков је рекао да тензије које постоје са Пјногјангом могу да доведу до катастрофалног развоја догађаја и да је лансирање балистичке ракете показало да је једини начин за напредовање организовање мултилатерланих разговора са Северном Корејом, пренео је Ројтерс.

Северна Кореја је спровела неколико десетина ракетних и нуклеарних проба од почетка 2016. године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво