НАТО повећава буџет за одбрану

Чланице НАТО-а ће одбрамбене буџете у 2017. повећати за 4,3 одсто, тако да ће заједно за одбрану издвојити 12 милијарди долара више него у прошлој години, изјавио је у Бриселу генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, уочи састанка министара одбране НАТО-а заказаног за четвртак.

Столтенберг је на конференцији за новинаре истакао да се, после низа година у којима су буџети за одбрану смањивани, од 2015. године може уочити тренд раста издвајања и то код европских чланица НАТО-а и Канаде.

Прецизирао је да су Канада и европске чланице НАТО-а у протекле три године буџете за одбрану повећале за укупно 46 милијарди долара.

Имамо позитиван тренд и намеравамо да га одржимо, подвукао је Столтенберг и изразио очекивање да ће 29 министара одбране на састанку у четвртак постићи сагласност о јачању војних капацитета, пре свега опремања снага за брзо деловање.

Упитан да ли је повећање буџета за одбрану код европских чланица изазвано притиском администрације Доналда Трампа, Столтенберг је одговорио да европске земље улажу у јачање сопствене безбедности и да то није зато да би удовољиле САД.

Столтенберг је, на питање како ће се додатни новац трошити, рекао да ће бити улагања у опрему, јачање капацитета, али и за мисије НАТО-а у Авганистану, на Косову и борбу против тероризма.

Поздравио је и учешће Црне Горе на министарском састанку у Бриселу, истакавши да Црна Гора има равноправно место за столом.

Упитан о ситуацији у Авганистану, Столтенберг је напоменуо да НАТО више нема борбену мисију у тој земљи и да учествује у обуци авганистанских снага.

Нема планова за промену садашње улоге мисије НАТО-а у Авганистану, закључио је Столтенберг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво